Bych ty obchoďáky nehodnotil tak negativně. Alespoň se v tomto "snaží". Když mají vlastní (do)pekárnu, tak to v tom obchodě pěkně voní pečivem a láká to zákazníky. Že to je shit, který nevydrží je si pravda, ale minimálně hodinu, dvě po upečení mi to chutná a to je doba, za kterou to stačím sníst.
Všude plno večerek, ale koupit rohlík chuťově srovnatelný s tím (u)/(do)pečeným v obchoďáku je stejně problém. Otevřou v 7 ráno a ten rohlík už je skoro vždy gumový. Kdysi se tady snažil nějaký předešlý majitel zdejší večerky, ale nakonec taky rezignoval. Křupavé rohlíky vydržely vždy tak maximálně měsíc a pak to sklouzlo do gumového průměru. Vystřídal pár dodavatelů z okolí a už nebylo koho zkoušet.
Z obchoďáků moc nemusím akorát Tesco. Já jsem docela ranní ptáče a když si v sobotu v 7 zajdu do právě otevřeného Lídlu, tak mám tu dopečenou bagetu ještě teplou. V Tescu jedou nonstop a upečou, až prodají předchozí várku, což je ráno problém. O něco večer dopečeného opravdu nestojím.
Přesně tak Jirko. placená reklama pro Globus. Kdo chce dobré pečivo má docela smůlu, buď doma nebo mít štěstí na malopekaře. Někdy bych rád potkal pekaře z Globusu majícího ponětí o Maillardově reakci a jeho vlivu na pečivo. Pak by přestali vyrábět ty nedopečené buchty pro důchodce. Ale je to levný to jo, lůza když nežere, tak se bouří.
1) Marmelada ci med daleko spis spadne/stece z uzkeho rohliku nez z housky.
2) A kdyz nespadne, tak se (bezny rovny) rohlik na taliri stejne prevrati namazanou stranou dolu.
Divim se, ze rohliky vubec nekdo kupuje. Cloveka az napada, zda vyroba rohliku neni spiknuti za ucelem pripravit lidi o dusevni zdravi.
Na druhou stranu u (beznych) housek nechapu smysl vyrazeni 'vzorku', to akorat brani rovnomernemu namazani maslem. Rovna spodni strana (tedy jen 'bochanek') by byla daleko praktictejsi.
Nevěřím, že se neliší, protože raženka je mnohem dříve gumová a tuhá. Aspoň já mám takovou zkušenost. Stejně tak nevěřím, že se prodávají víc, jak rohlíky. Stejně tak nesouhlasím, že "pletýnka" a "raženka" znamená to samé. Pletýnky jsou pletené (většinou co se týče těsta, i chutné), raženky ražené. A poslední poznámka: pečivo z Globusu je snad to nejhorší, co jsem jedl. Např. chléb se nedá jíst už ten den večer, natož druhý nebo třetí den.
Tento článek je klasickou ukázkou toho, proč dopékárny v supermarketech neumí vyrobit chleba ač si to vytrvale myslí. Doba kynutí je prakticky nejdůležitější faktor v kvalitě chleba. Bez dostatečného času nedojde k vytvoření chuti ani vitamínů, ani zlikvidování antinutrientů ani vytvoření ochranných látek které chleba chrání před rychlou zkázou. Kvalita chleba se u nás neustále nesmírně zhoršuje a jednoznačným viníkem jsou supermarkety a jejich dopékárny.
V článku se dále tvrdí, že používají nejkvalitnější tuk. No otázka je jaký tuk? Já sám tohleto jejich pečivo už vůbec nejím. Tvrdit že se jeho kvalita zlepšila může jen magor.
Kvalita chleba i rohlíků šla od Listopadu vždy dolů, nikdy nahoru. Poslední zlom nastal asi před 3 lety, nevím proč. Předtím se dal koupit ještě docela slušný chleba i rohlíky (i když těm polistopadovým se nevyrovnaly), ale teď je to vskutku humáč. Těsto je čím dál tím omrdanější a pekaři nám budou lhát, jak se to zlepšuje. Vždyť i naprášit na sebe, že těsto se nenechává kynout, protože na to není čas, je projevem debility.
Přesně tak. Fermentace je nejdůležitější. Důležitá je též autolýsa a působení aenzymů (amyláza). Za 20 minut ale nemají enzymy nejmenší šanci ty škroby rozložit, takže pak není ani chuť, ani barva (pročpak asi těsto na pravé francouzské bagety kyne přes noc v lednici?) Trefná otázka ten tuk. Každý má pod pojmem "kvalitní" jinou představu, pochybuji, že tam dávají něco jiného než ztužený rostlinný tuk.
V každé rodině jsou asi zavedené určité zvyky v tom, jaké pečivo se nejvíc konzumuje a jak ho nazýváme. U nás - o prázdninách u babičky na malém městě - se říkalo "jít pro housky" a ty housky jsme dělili na "pletenky" (nikoli pletýnky, a už tehdy, v 70.letech,většinou byly ražené)a žemle. Ty jsem milovala. Také se kupovaly tvarohové a povidlové šátečky. V pražském Pramenu, kde se žemle nevyskytovaly, se pak kupovaly ražené housky a rohlíky.