Hlavní navigace

HPV test pojišťovny nově platí i 55letým. Je dobré jej kombinovat se screeningem čípku

Sdílet

 Autor: Depositphotos
U žádné jiné rakoviny není prevence zatím tak dokonalá jako u té, jež postihuje děložní hrdlo. Kromě očkování a stěru mají už několik let ženy možnost podstupovat takzvaný HPV test, který ukáže, zda v těle nemají tento virus, a je proto na místě zvýšené sledování.

Rakovina děložního hrdla je považována za nemoc, kterou lze vymýtit. Jak je to možné? Většinu onemocnění způsobují některé typy viru známého pod zkratkou HPV (lidský papilomavirus). Nezřídka postihující také muže, stojí například za rakovinou hrtanu, penisu nebo konečníku 

Je to jedna z mála rakovin, u nichž známe jasnou příčinu a ta je prokázaná. Zatím je také jediná, kterou lze předejít očkováním – .kdo jej má bezplatné jsme psali zde

Nova pravidla v úhradě očkování

Očkování proti HPV je v Česku dostupné od roku 2006. Někteří dospívající ho měli od roku 2012 na pojišťovnu, od letošního ledna se úhrada dále rozšířila. 

Aktuálně platí, že očkování proti HPV je plně hrazeno dětem ve věku od 11 let do dovršení 15 let. A dokonce i dospívajícím, kterým už patnáct bylo, pokud nemohli na jednu nebo více dávek přijít proto, že byli například zrovna nemocní. 

Virus HPV ohrožuje i muže. Způsobuje nádory penisu, mandlí, jazyka, hltanu či konečníku Přečtěte si také:

Virus HPV ohrožuje i muže. Způsobuje nádory penisu, mandlí, jazyka, hltanu či konečníku

Nejnovější pomoc – DNA test

Nejde ovšem o jediný nástroj, jak nemoci předejít nebo ji zachytit v prvopočátcích, kdy je snadněji léčitelná a šance na vyléčení skoro stoprocentní. Dalšího pomocníka znají ženy navštěvujícím 1× ročně gynekologa z důvodu prevence. Její součástí je stěr z povrchu děložního čípku odeslaný na cytologické vyšetření. Jde o plošný screeningový program zavedený od roku 2008

Nejnovějším a nezastupitelným  pomocníkem v boji s rakovinou děložního hrdla jsou pak HPV testy. Také u nich se provádí stěr z děložního čípku, je ale o něco razantnější a vzorek se vyšetřuje jiným způsobem. Podrobuje se analýze DNA, jejímž cílem je zjistit přítomnost některého ze 14 typů viru HPV, jež tvoří skupinu vysoce rizikových pro vznik rakoviny.

Komu test hradí pojišťovny

HPV testy jsou dvojího typu:

  • HPV DNA test - prokazuje přítomnost aktivní i „spící” infekce a dokládá vyléčení po konizaci. Je součástí hrazené prevence.
  • HPV mRNA testprokazuje pouze aktivní infekci a je vhodný zejména pro pacientky s nejasným a hraničním výsledkem cytologického stěru.

Možnost tyto testy podstoupit mají ženy už více než deset let. Součástí screeningu se ale HPV DNA test stal až v roce 2021 a jako takový je také hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Ovšem ne každému. Pojišťovny zpočátku toto vyšetření proplácely jen ženám ve věku 35 a 45 let. Od 1. ledna 2024 je to nově také ve věku 55 let.

HPV test je aktuálně hrazen jako součást preventivního vyšetření u žen ve věku

  • 35 let +364 dní, 
  • 45 let +364 dní a 
  • nově od 1. ledna 2024 55 let + 364 dní.

Zdroj: Nzip.cz

Proč je dobré test podstoupit, ačkoliv třeba žena nemá už roky sexuálního partnera nebo pravidelně chodí na stěr z děložního hrdla, vysvětluje onkogynekolog Jiří Sláma v letáku zodpovídající časté otázky na téma HPV DNA testů. Leták vydaly pacientská organizace Veronica a Nadační fond Hippokrates .

HPV test je vhodný pro všechny ženy nad třicet let včetně očkovaných, uvádí lékař. Důvodem je fakt, že očkování zatím nedokáže ochránit proti všem rakovinotvorným typům HPV. Test tak může velmi spolehlivě doložit, zda je nevakcinačním typem viru pacientka nakažena a vystavena riziku rozvoje předrakovinových změn nebo rakoviny děložního čípku, vysvětluje Jiří Sláma.

Jaký je rozdíl mezi stěrem a testem

Objasňuje také rozdíl mezi cytologií a DNA analýzou. Zatímco cytologický stěr, bez ohledu na jeho způsob odběru nebo zpracování, stanovuje až buněčné změny. HPV test dokáže identifikovat ženy, které HPV infekci prodělávají, aniž by o tom třeba samy věděly. Identifikuje proto přímo nemocné ženy nebo ženy v riziku – dosud zdravé, avšak nakažené HPV.

Podle onkogynekologa není žádná varianta cytologického stěru dokonale citlivá, tedy neodhalí všechny pacientky se změnami buněk. Přesto má toto vyšetření stále své opodstatnění. Obě metody se totiž vzájemně doplňují, nikoliv vylučují, protože HPV test zpřesní a doplní cytologický nález o novou informaci. 

Současná negativita cytologického stěru a HPV testu je nejpřesvědčivějším dokladem o enormně nízkém riziku přítomnosti a současně i budoucím rozvoji rakoviny děložního čípku, dodává Jiří Sláma. Benefity HPV DNA testů jsou proto pro ženy značné.

Kvíz: Zjistěte si, co všechno nevíte o klíšťatech, a přitom byste měli

Klíšťatům se v českých lesích, parcích a na loukách skoro nejde vyhnout. Nějaké chytil snad každý, kdo se alespoň občas pohybuje mimo chodníky a zpevněné cesty. Přesto se mezi lidmi drží spousta nesmyslů o těchto členovcích a nemocech, které přenášejí. 

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).