Se začátkem nového školního roku 2015/16 spustí Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZČR) a Orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ), ve spolupráci se SZÚ novou studii, která by měla objektivně posoudit, zda školní obědy odpovídají příslušným legislativním předpisům. Ty jsou sestaveny tak, aby byly v souladu s výživovými požadavky pro jednotlivé kategorie dětí.
Tato studie se bude až do konce roku 2016 snažit zodpovědět čtyři základní otázky:
- Odpovídají obědy školního stravování v ČR svým nutričním složením očekávanému podílu 35% z denní výživové dávky?
- Jak se jednotlivé části oběda podílejí na přívodu živin?
- Existuje závislost mezi počtem porcí oběda vařených školní jídelnou a nutričním složením obědů?
- Ovlivňuje používání instantních směsí obsah sodíku v polévkách/hlavních chodech?
Studie bude probíhat na 900 000 žácích základních škol, kdy se bude sledovat složení obědů žáků I. stupně (7 – 10 let).
Pod drobnohledem bude zejména:
Obsah hlavních živin anorganické povahy: vápník, železo, draslík, hořčík, sodík, fosfor, selen, zinek
Obsah jiných látek: hliník, arsen, kadmium, chrom, měď, rtuť, mangan, molybden, nikl, olovo
Obsah tuku a jeho složení: tuk a 35 druhů cis-mastných kyselin a 13 druhů trans-mastných kyselin
Do akce budou zapojeny všechny Krajské hygienické stanice. Analýzy zajistí SZÚ pomocí špičkové laboratorní techniky. Vše by tedy mělo umožnit objektivní odpovědi na položené otázky a jejich využití při dalším zdokonalování přístupu k výživě dětí ze strany státu. Výsledky studie by měly být známy do konce roku 2016.
Zdroj: SZU