Dezinfikovat madlo po každém zákazníkovi je extrém, který snad nikdo nevyžaduje (a pokud je zákazník takto extrémně citlivý, může si s sebou nosit antibakteriální ubrousky), ale třeba mně osobně by úplně stačilo, kdyby se ty košičky a vozíky jednou za čas aspoň ostříkaly vodou. Protože například v "našem" Tesku je vidět, že košíky se nemyjí nikdy, jsou v nich nechutné skvrny, jak se tam občas někomu něco vylije nebo rozbije, jsou na nich přischlé zahnívající zbytky potravin, kolikrát je ten košík i prasklý... Do toho si mají lidi dávat jídlo?
V Intersparu mají sice košíky s madly s údajně antibaktekteriální úpravou, ale co je to platné, když se občas nevymyje vnitřek, takže v něm zahnívají ty zbytky...
Já nejsem štítivá, ale co je moc, to je moc. Ale lidi jsou většinou asi zvyklí, protože si nás asi zatím stěžovalo jen pár a to pro ně není dostatečný stimul :)
Někdy mám dojem, že lidi tady jsou většinou taková prasátka, kupují si k jídlu napodobeniny potravin nebo produkty vyrobené z neprodejných zbytků, dávají si je do špinavých košíků...
Nákupní vozíky jsou z "pletiva", takže tam to až tak nebije do očí, ale plastové košíky jsou naprostý hnus. Třeba ty v Karvinském Tescu vypadají, jako by je nikdo nemyl od otevření. Kdysi byl občas jeden viditelně špinavý a dalo se celkem snadno vzít jiný. Dnes mají na dně vrstvu něčeho vylitého už v podstatě všechny.
Ľudia žijú v spoločnosti bakterií už odveky. Je to prirodzená súčasť životného prostredia. Žijú nám v črevách, očiach, ústach na pokožke ... proste všade. Krv, koža a podobné veci sa nachádzajú napríklad aj v mlieku (dostanú sa tam zrejme pri dojení).
A nevadí to absolútne ničomu, ľudské telo je na to zvyknuté a vie si s tým poradiť. Dokonca je to naopak - prehnaná čistota vraj vedie k alergiám a neschopnosti tela bojovať s cudzími látkami.
Takže za mňa - ďakujem, ale o košík ponorený do sava nestojím.
Ten článek mi jde do noty. Zrovna včera jsem byl nakupovat v Tescu v Edenu. Kolem regálu s masem se šířil pach hniloby, maso samotné vypadalo čerstvě. Vzal jsem do ruky balík kuřecích prsou, abych se podíval na expiraci, spíš ze zvědavosti. Maso bylo opravdu čerstvé, ale regál samotný evidentně nikdo nikdy nemyje. Celý balík masa a následně i moje ruka smrděla, jak kdyby se oboje vyválelo v žumpě. Jsem v obchodech zvyklý na ledacos, ale tohle mne opravdu málem porazilo. Předpokládám, že u takto masivního zanedbávání elementární hygieny už to zavání hromadným šířením nakažlivých chorob a obecným ohrožením. Myslíte si, že pokud upozorním hygienu, má šanci s tím něco dělat?
Ja si celkom uvedomujem, ze bakterie su prirodzena sucast zivota, tiez nestojim o vozik ponoreny do sava, ale to, co je v obchodoch je uz uplny vrchol.
Ono netreba nijak dezinfikovat. Stacilo by (co sa tyka vozikov) napr. to cistenie parou, alebo nejakym vysokotlakovym cisticom. Takisto by to mohli robit niekde inde, ako tam, kde sa vykladaju potraviny.
A co, ze vyrobky maju obaly? Znamena to, ze tie obaly musia byt zahnojene? Na jogurtoch su zasychajuce (hnijuce) zvysky jogurtu a paleta s nalozenym mliekom smrdi jak trojdnova mrtvola - to je este to lepsie, ked viete, ze ten sajrat je vlastne len jogurt alebo mlieko.
Ale co ked na obale najdem nieco, co ani neviem identifikovat? Doma mi ten os**ty obal od pomazanky bude lezat na jedalenskom stole.
Som kedysi brigadoval v Kauflande - tam sa tiez veselo prerabalo pomedzi potraviny. Potom sme museli so vsetkeho utierat spinavou handrou centimetrovu vrstvu prachu. Toto iste som zazil (ako zakaznik) v jednej Bille. Robotnici sa normalne prechadzali pomedzi regale s potravinami, miesali tam maltu, vrtali, brusili - skratka ako hocikde inde na stavbe. A takisto vyzerali tie potraviny - ako keby sa valali niekde na stavbe. Uz je tomu nejaky cas, ale od vtedy som v Bille nebol, tak ma to znechutilo.
Mozno som trochu fajnovy podla niektorych, ale tento pristup je uplne chory - zakaznik by mal byt pan. Ale v supermarketoch? Tam Vas maju uplne viete kde - je im jedno, co jete, ked bude potravina od hnoja, tak bude, nikoho to nebude zaujimat.
Tak to váš poteším. Už sa robia aj chleby s zapečenými myšami. http://www.justsaypictures.com/images/mouse-bread.jpg
Zaplatíte len za chlieb a zadarmo dostanete aj chutné masíčko :)
Před několika lety jsem si pro něco byl v Intersparu v Arkádách na Pankráci. Snad byla nějaká mimořádná prodejní akce, už se nepamatuji. Pravděpodobně byl pátek a to bývá fofr. Většina vozíků už byla v použití, u samé zdi zbývalo pár posledních na které se dostává jen vzácně. Výsledek u oranžové bundy černé rukávy, pomalu až k loktům, putovala rovnou do pračky. Jsem hluboce přesvědčen, že ten vozík tam stál více než 2 roky, mezitím ho nikdo nepoužil, dokonce možná vůbec nikdy, a s největší pravděpodobností od výroby NIKDY neprošel jakoukoliv očistou. Ty způsoby očisty ve článku zmiňované jsou o těch kteří se alespoň POKOUŠEJÍ něco udělat. Skutečnost je daleko horší. Vozíky slouží dokud se nerozpadnou, s vodou se setkají maximálně tak při povodni. V našem zájmu jsou prakticky vozíky co možná nekvalitní, které se rozpadnou dříve, nežli je na nich ta špína naprosto nepřehlédnutelná.
Ve vozících vidím děti, a ne vždy tak, že mají obuté nohy venku, vidím i psy, sice s pelíškem, ale stejně ...
Kdysi jsem si dával rohlíky do košíku volně - bez sáčku. Kdeže loňské ...
Zaujaly mne i tácy v prodejnách podávajících jídlo a občerstvení. V těch lepších případech je otřou špinavým hadrem. V těch horších si nechávají talíře a příbory dávat do okénka, a tácy zvlášť. Nakonec se celý štos táců pouze přemístí do regálu ze kterého si jej berou noví zákazníci. A stále dokola.
Musím přiznat, že k tomu přispěli i výrobci táců, kteří své výrobky netestovali na mytí v myčce. Už jsem často zažil takové, které při tom výrazně změnily tvar, a změnily také přístup provozovatelů k hygieně. Takže vzácně dobrá zpráva, skutečně se našly v minulosti takové provozy kde se přinejmenším jednou pokoušeli umýt tácy v myčce!!!
Takových věcí by se našla celá řada, většina výrobků má hrdla nekrytá, a pijete-li z lahve, jíte-li z kelímku, prostě nemůžete se divit ...
Doporučoval bych namátkové kontroly nejen provozovatelů, ale také kupujících, kteří berou nebalené pečivo do ruky bez ochrany, když se jim nezdá tak jej tam klidně ohmatané vrátí, posadí i několik děti v botách do vozíku do vnitřního prostoru určeného pouze na potraviny, stejně tak se psem, i když ten bývá v tomto případě naboso.
A stěry? Začal bych porovnáním dosažených výsledků vždy u téhož řetězce u nás a ve všech sousedních státech. Na výsledky bych byl docela zvědavý. Skutečným výsledkem by ale byl vliv těchto akcí na zlepšení kultury prodeje.
Čisté vozíky? Jak to řešit? Snad jedině vozíky vracet na jednom místě a jinde je vydávat. Tam kde se budou vracet čistit nejprve špinavou vodou od předchozí várky vozíků a potom dočista přehřátou párou. To by mohlo pomoci. Náklady nevysoké, bohužel však také nenulové, a tak si říkám zda jsem to nepsal zbytečně.