Před začátkem školních prázdnin ověřovali hygienici v ČR výrobu a prodej zmrzliny v restauracích, kavárnách, a především v sezónních stáncích. Provedli celkem 473 kontrol. Dále bylo prověřeno celkem 751 stánků s občerstvením v rekreačních oblastech nebo v místech zvýšeného turistického ruchu. Výsledky v obou případech svědčí o nedodržování hygieny výroby.
Podrobné výsledky z kontrol v Praze ukázaly na konkrétní hříšníky. Kde tedy nedbají na hygienická pravidla?
Kontroly v celém Česku: Hygiena značně pokulhává
V případě kontroly zmrzlin byly zjištěny nedostatky v úklidu provozovny nebo ve skladování, kdy potraviny nebyly chráněny před kontaminací. Evergreenem, na který poukazovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce už před dvěma lety, je pak nedostatečná sanitace výrobníků zmrzliny. Prodejci také mnohdy nezveřejňují alergeny ve vlastních výrobcích.
U občerstvení zaznamenali hygienici problémy v dodatečném zamrazování, prošlé době použitelnosti, neznačení vlastních rozpracovaných či hotových pokrmů, nedodržení teplotního řetězce, společného skladování neslučitelných druhů potravin nebo používání nevhodných obalů neurčených pro potraviny, např. skladování pečiva v pytlích na odpad.
„V rámci kontrol kvality zmrzliny byly provedeny i odběry vzorků zmrzliny na mikrobiologický rozbor. Těch bylo odebráno 399. Vzorky jsou v současné době analyzovány, ale již 132 jich nevyhovělo s nadlimitním množstvím bakterií čeledi Enterobacteriaceae. V jednom případě byla zachycena bakterie stafylokok,“ uvedl ředitel odboru Ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.
Padaly pokuty a některé podniky byly uzavřeny
Za zjištěné nedostatky v rámci kontrol kvality zmrzliny bylo ve sledovaném období uloženo 85 pokut v celkové výši 189 500 Kč a vydáno 113 různých nápravných opatření, nejčastěji provést sanitaci výrobníku nebo celé provozovny.
Stánek se zmrzlinou
V rámci zjištěných závad u stánků s občerstvením pak bylo uloženo 79 pokut v celkové výši 191 300 Kč, přičemž další pokuty se stejně jako v případě kontroly zmrzlin připravují ve správních řízeních.
Ve dvou případech byl z důvodu závažnosti stavu stánek na místě uzavřen, 8 provozovnám byla pozastavena činnost do doby odstranění nedostatků a v 15 případech byl nařízen úklid a sanitace.
Kontroly v Praze: úroveň provozní hygieny je nedostatečná
Ani více než polovina vzorků zmrzlin odebraných letos od května do června v Praze nesplnila hygienické normy, jak dokládají výsledky kontrol Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP).
Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků a u dvanácti odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae, což značí, že úroveň provozní hygieny je nedostatečná. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.
Konkrétní hříšníci z Prahy: Kontrolou prošly Burger King i McDonald’s
V návaznosti na nevyhovující vzorky hygienici 11 provozovnám nařídili provedení sanitace za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem.
10 provozovnám hygienici na místě udělili finanční sankce ve výši 25 000 Kč. V jednom případě bude s provozovatelem zahájeno správní řízení.
V Praze byly kontrolovány jednak fast foody typu Burger King a McDonald’s, ale i občerstvení Libeřské Lahůdky, stánky Trdlokafe, kavárna Zrno Zrnko nebo stánek Zmrzlina u Krtka v dětském zábavním parku v Horních Měcholupech.
Níže jsou uvedeny všechny v Praze kontrolované podniky. Růžovou barvou u data odběru vzorků jsou označeny ty podniky, kterým bylo ze strany HSHMP nařízeno provedení sanitace za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem.
Seznam provozoven s odběrem vzorků zmrzlin – provozovny, které pochybily jsou, označeny růžovou barvou
Na další kontroly stánkového prodeje občerstvení se pracovníci krajských hygienických stanic chystají i v následujících prázdninových dnech.