Hlavní navigace

Léčil se s tlakem, bral předepsané léky. Přesto mu selhaly ledviny

22. 8. 2024

Sdílet

Každý den přefiltrují ledviny asi 1500–1800 litrů krve. U člověka činí minutový průtok krve ledvinami (klidový stav) 1,2 litru, z toho kůrou ledviny 925 ml, zevní zónou dřeně 225 ml a vnitřní zónou dřeně 50 ml. Za 1 minutu ledviny spotřebují 18 ml O2 Autor: Depositphotos
Chronické selhání ledvin se týká až dvanácti procent všech lidí v zemi, tedy asi milionu. Samozřejmě, ne u všech to skončí dialýzou, ale závažnými zdravotními problémy ano. Řada pacientů přitom o nemocných ledvinách vůbec netuší.

Pana Jaroslava trápil desítky let vysoký krevní tlak, na který bral léky. Skončil s devíti pilulkami denně a jeho stav se stejně nelepšil. Nakonec to skončilo tím, že musí chodit třikrát týdně na dialýzu, a to zřejmě až do konce života. 

Co se dozvíte v článku
  1. Bral čím dál víc léků
  2. Žádnou zvláštní léčbu nedostal
  3. Na dovolené přišly komplikace
  4. Třikrát týdně dialýza. Už napořád
  5. Teď chce pomáhat ostatním
  6. Až milion nemocných v Česku
  7. Nejčastěji je příčinou cukrovka
  8. Glifloziny chrání ledviny a pomáhají i jinak
  9. Klíčová je prevence

„U většiny pacientů se poškození ledvin v rané fázi nijak neprojevuje. Prvním signálem může být bílkovina v moči nebo nově vzniklá hypertenze u mladších pacientů. Tu zpravidla objeví praktický lékař při preventivní prohlídce. Sice to hned neznamená komplikace a sníženou kvalitu života, ale je to varování,“ říká profesorka Romana Ryšavá, členka výboru České nefrologické společnosti.

Bral čím dál víc léků

A právě vysokým krevním tlakem se začala nemoc projevovat u zmíněného pacienta, pana Jaroslava, a to už ve třiceti letech. „V té době navíc začala mít moje maminka problémy s ledvinami. Vyšetření ukázalo, že se jedná o polycystózu, což je dědičné onemocnění, při kterém se v ledvinách tvoří cysty. Lékaři pak provedli testy na tuto nemoc i u mě a zjistili, že ji mám také,“ vzpomíná osmašedesátiletý muž.

Autor: Archiv pana Jaroslava

Začal proto docházet ke specialistovi - nefrologovi, který jeho ledviny kvůli cystám pravidelně kontroloval. Vše bylo dlouho v pořádku a žádné výrazné problémy s ledvinami Jaroslav neměl. Stále ale řešil vysoký krevní tlak, jehož léčba byla s přibývajícím věkem obtížnější.

„Počet léků, které jsem užíval, neustále rostl. Když mi bylo 54, bral jsem jich už devět denně. I přesto se moje hodnoty krevního tlaku pohybovaly mimo normální hranice,“ popisuje Jaroslav.

Žádnou zvláštní léčbu nedostal

Lékaři ho upozornili na to, že vysoký krevní tlak může zhoršovat funkci ledvin, zároveň mu ale vysvětlili, že příčinou rostoucího krevního tlaku mohou být právě i jeho nemocné ledviny. Žádnou léčbu na podporu ledvin mu však v té době nenasadili.

„Vůbec by mě proto nenapadlo, že by mohlo dojít k větším komplikacím,“ říká Jaroslav.

Ledviny mu onemocněly kvůli cukrovce. Teď zvládá dialýzu doma, zatímco spí Přečtěte si také:

Ledviny mu onemocněly kvůli cukrovce. Teď zvládá dialýzu doma, zatímco spí

Na dovolené přišly komplikace

Když však byl v roce 2012 s manželkou na dovolené, otekly mu nohy a těžko se mu dýchalo. Vrátili se proto domů, kde Jaroslav okamžitě vyhledal lékařskou pomoc. V plzeňské nemocnici zjistili, že má v ledvinách infekci. „Byl jsem plný vody a nemohl jsem pořádně dýchat. Ledviny mi přestávaly fungovat,“ popisuje Jaroslav, který nakonec skončil s chronickým selháním ledvin v pražské motolské nemocnici.

Třikrát týdně dialýza. Už napořád

Lékaři mu sdělili, že musí začít pravidelně podstupovat dialýzu, která očistí jeho krev od odpadních látek a přebytečné vody. „Nebylo lehké se s tím vyrovnat. Dialýza pokaždé trvala pět hodin. V nemocnici, kde jsem strávil dva měsíce, mi ji prováděli několikrát týdně,“ popisuje Jaroslav.

Na dialýzu pak do Motola docházel i po propuštění z nemocnice a třikrát týdně ji absolvuje dodnes. „Nemoc mi úplně změnila život. Léčba je časově náročná, a tak jsem musel přestat chodit do práce,“ upřesňuje.

S nemocí se lépe vyrovnal díky manželce a čtyřem dětem, všichni mu byli velkou oporou. „Pomohli mi překonat největší nesnáze. Od té doby, co docházím na dialýzu, se navíc zlepšil můj krevní tlak,“ popisuje Jaroslav.

Uvažujete o preventivním vyšetření ledvin?

Teď chce pomáhat ostatním

Po čase začal znovu i cestovat, což je jeho velká záliba. Musí si ale vždy s předstihem zjistit, kde může na dovolené podstoupit dialýzu. „Je to možné u nás i v zahraničí. Na dialýze jsem tak byl například už i na Slovensku nebo v Chorvatsku,“ popisuje Jaroslav.

V roce 2015 se rozhodl, že by rád pomáhal také jiným pacientům se selháním ledvin, a s manželkou proto založil pacientskou organizaci CiKáDa. „Chronické onemocnění ledvin má v angličtině zkratku CKD, proto jsme spolek nazvali CiKáDa. Snažíme se pacienty co nejvíc povzbudit, jsme v kontaktu s desítkami nemocných. A chceme také šířit osvětu. V současné době už totiž existují léky, kterými je možné při problémech s ledvinami jejich selhání předejít. Pacienti tak nemusí skončit po zbytek života na dialýze,“ uzavírá pacient.

Až milion nemocných v Česku

Důležité je hlavně odhalit onemocnění včas. To se ale velmi často neděje, většinou ho lékaři diagnostikují právě až v pokročilé fázi, kdy už pacientům také například otékají nohy, zavodňují se nebo mají krev v moči.

„Řada pacientů totiž o poškození ledvin neví. Ze studií však vyplývá, že CKD trpí asi 10–12 % populace. To v Česku vychází na milion lidí s nemocnými ledvinami,“ upozorňuje profesorka Ryšavá.

Takhle se liší akutní a chronické selhání ledvin. Včasná léčba s dialýzou je klíčová Přečtěte si také:

Takhle se liší akutní a chronické selhání ledvin. Včasná léčba s dialýzou je klíčová

Nejčastěji je příčinou cukrovka

Poškození ledvin způsobuje podle lékařů více faktorů, tím převládajícím ovšem zůstává diabetes 2. typu. „S diabetickou nefropatií se setkáváme nejčastěji, tvoří přibližně 40 % případů. Poškození způsobuje také vysoký krevní tlak, v menší míře pak vrozené choroby ledvin a autoimunitní onemocnění, to může být kolem 10 %,“ říká nefroložka.

Kvůli úzkému propojení s onemocněním ledvin by diabetologové a praktičtí lékaři měli diabetikům pravidelně sledovat hladinu bílkoviny v moči. Poškození ledvin totiž může zajít tak daleko, že ledviny začnou úplně selhávat.

„Pacientovi pak nezbývá nic jiného, než podstoupit transplantaci ledvin. V Česku jich provedeme každoročně asi 500. Pro transplantaci však nejsou vhodní všichni pacienti, ať už z důvodu věku, nebo jejich celkového zdravotního stavu. Ti jsou pak odkázáni na dialýzu. Pravidelně na ni chodí přibližně 6 500 lidí, z toho asi 35 % kvůli cukrovce,“ říká Ryšavá. Díky pokroku v technologiích se podle ní v Česku zvyšuje počet pacientů, kteří si dialýzu sami provádí doma.

Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
0:00/

Glifloziny chrání ledviny a pomáhají i jinak

Pro pacienty s nemocnými ledvinami mají lékaři k dispozici léky, tzv. glifloziny. Ty kromě toho, že chrání ledviny, pomáhají také při léčbě cukrovky a srdečního selhání.

„Glifloziny představují skutečně obrat v možnostech léčby a v prognóze pro naše pacienty. Tlumí zvýšený filtrační tlak v ledvinových klubíčkách, a tím je chrání před poškozením. Snižují také ztráty bílkoviny do moči. V závislosti na počáteční míře poškození ledvin tak můžeme nutnost dialýzy oddálit až o několik let,“ říká profesorka Ryšavá.

Klíčová je prevence

Podle ní je nyní trendem nasazovat léčbu co nejdříve a pacienty na ní držet dlouhodobě. Klíčová je podle expertů také prevence. „Hlídat bychom měli především diabetiky, osoby s vysokým krevním tlakem nebo s jiným kardiovaskulárním onemocněním. Musíme je sledovat, ať už v rámci preventivních nebo dispenzárních prohlídek. Vhodné je mít pod kontrolou také pacienty, kteří mají choroby ledvin v rodině,“ dodává lékařka.

Kromě kontroly bílkovin v moči mohou lékaři provést i jednoduchý krevní test, jenž ukáže stav funkce ledvin. Odborníci proto doporučují, aby lidé nezanedbávali preventivní prohlídky, které mohou onemocnění ledvin odhalit dříve, než se dostane do pokročilé fáze a začne se projevovat.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).