Ideální odšťavňovač neexistuje, vybrat kvalitní je ale možné

18. 11. 2015

Sdílet

Mnoho lidí si doma přes celou zimu vyrábí nápoje z ovoce a zeleniny, aby měli i v chladném období dostatečně silnou imunitu. Při přípravě čerstvých šťáv jsou velkým pomocníkem odšťavňovače. Ovšem jen některé.

Domácí džusy jsou čerstvé, jejich konzumací do sebe dostanete potřebnou dávku vitamínů a minerálů a na rozdíl od kupovaných neobsahují žádný přidaný cukr nebo jiné látky. Jak vybrat co nejlepší odšťavňovač k jejich přípravě?

Český trh sice nabízí celou řadu odstředivých a šnekových typů, ze kterých si kvalitní odšťavňovač určitě vyberete. Jak ale zjistil spotřebitelský časopis dTest, ideální přístroj, který by vynikal po všech stránkách, neexistuje.

„Odšťavňovače jsou buď příliš hlučné, nebo zaostávají při výrobě nápojů. Údržba některých je snadná, některých zbytečně složitá. Ze třiadvaceti testovaných přístrojů jsme vyhodnotili jako nejlepší odstředivý Catler JE 4010,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Odstředivé odšťavňovače

  • mají otočné nože, které ovoce nebo zeleninu rychle nakrouhají a odstředivou silou přitlačí na síto, přes které se procedí čerstvě vymačkaná šťáva

Šnekové přístroje

  • ovoce nebo zeleninu rozdrtí rotujícími koly (tzv. šneky) a do připravené nádoby vytlačí výslednou šťávu

Zatímco většina odstředivých odšťavňovačů umí poměrně rychle vytvořit chutné džusy a jsou jednoduché i z hlediska obsluhy, jejich provoz je ve srovnání s těmi šnekovými většinou o dost hlučnější.

Na druhou stranu poměrně tiché šnekové přístroje zase pokulhávají v kvalitě vyrobených džusů. Práce s nimi zabere většinou více času a navíc jsou náročné na čištění.

V hlavní roli výsledek

Důležitým kritériem je funkčnost jednotlivých odšťavňovačů, tedy jejich schopnost rychle a kvalitně separovat šťávu z vybraných produktů. Kladně byl hodnocen chutný, přiměřeně tekutý a hladký džus bez nežádoucích usazenin a pěny. Naopak negativní hodnocení dostávaly přístroje, které vytvořily příliš vodový nebo naopak moc hustý nápoj připomínající spíše pyré.

Jak již bylo zmíněno, při výrobě džusů si obecně lépe vedou odstředivé modely. Nejlepšími se staly přístroje Catler JE 4010 a dva od značky Philips, které shodně získaly za výrobu všech typů džusů samé výborné známky.

U šnekových byla kvalita výsledných nápojů celkově horší. Výjimkou byl model Tefal Infiny Press Revolution. Jako jediný totiž nezískal za výrobu žádného z testovaných džusů známku horší než dobře. Naopak nejhůře hodnocený Gallet PAL měl závažné potíže zejména s výrobou jablečného džusu a energy mixu (fenykl, jablko, mrkev, červená chilli paprička), za něž si vysloužil dokonce nedostatečnou známku. Místo jablečného nápoje vyrobil spíše pyré a jeho výroba navíc trvala téměř pět minut (278 sekund), což je více než šestkrát delší doba než u vítěze testu. Z energy mixu vznikla hustá hmota, jejíž výroba zabrala dokonce více než pět minut (309 sekund). Vítěz testu ho zvládl vytvořit v ideální konzistenci za pouhých jednačtyřicet sekund.

„Řada šnekových modelů měla problémy také s plněním, některé i s používáním nebo sestavením. Body naopak nabíraly na rozdíl od odstředivých při testování hlučnosti. Většinou se jedná o relativně tiché přístroje, celá řada z nich si proto za hlučnost vysloužila dobré nebo velmi dobré hodnocení. Pro srovnání, u nejtiššího šnekového jsme naměřili hlučnost 60,5 dB, naopak nejhlučnější odstředivý vyprodukoval hluk 89 dB,“ dodává Hana Hoffmannová.

Pozor, ať se čištění nestane vaší noční můrou

Jako snáze čistitelné se projevily odstředivé přístroje. U těch šnekových zpravidla zbytky ovoce či zeleniny ulpívaly na jednotlivých komponentech a čištění některých z nich zabralo stejný, nebo dokonce delší čas než samotná výroba džusu. U nejhůře hodnocených tento proces trval až 151 sekund, což je v porovnání s nejsnáze čistitelnými výrobky zhruba třikrát více času.

Na závěr ještě pár tipů od dTestu:

Bez ohledu na typ přístroje platí, že čím větší má plnící otvor, tím lépe. Příliš úzký otvor snižuje uživatelský komfort a prodlužuje dobu přípravy. Před zpracováním totiž musíte ovoce či zeleninu nakrájet na velmi malé kousky. Nejenže tím zbytečně ztratíte čas, ale přijdete i o šťávu, která se při krájení uvolní. Ideální je proto otvor o velikosti alespoň sedm centimetrů.

Rovněž zvažte celkovou váhu přístroje. Rekordman v testu přesáhl hranici sedmi kilogramů, což v případě častého přenášení a manipulace nebude příjemné.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).