mě by zajímalo kam na to chodí, na ta čísla inflace.
Jedno hrubé - jezdíme každý týden na nákup. Ano, před mnoha lety 1100-1300, ale beru poslední rok, obvyklá útrata 1900-2200, poslední dva měsíce běžná útrata 2700-2900. To je těch 10% inflace?
A k inflacím z článku osobní zkušenost.
V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny:
pekárenských výrobků a obilovin o 4,2 %
Chléb co kupujeme z 29,90 na 34,90=17%
masa o 2,7 %,
nevím, to kupuje člověk různé dle chuti, ale třeba kližka 220 a stávala kolem 180
zeleniny o 4,3 % (z čehož ceny brambor byly vyšší o 8,3 %),
cibule bych řekl tak 200%, běžně se kupovala 8,90, dnes není vyjímkou ani cena 29,90
sýrů a tvarohů o 3,6 %
tak můj oblíbený za 15,90 je za 22,90, to mi taky nepřijde jako 3,6%
olejů a tuků o 5,1 %.
Opravdu? Vždyť se máslo celkem běžně za 35, dnes je klika za 45, oleje kolem 25-35 korun, dnes pod 43 snad neexistuje
18. 2. 2022, 07:30 editováno autorem komentáře
Jsem pro zdražování určitého typu potravin. Zbytečně se jimi plýtvá, lidi se přejídají, cpou se nesmysly jako jsou bonbóny, chipsy, pijí břečky plné cukru... . Potraviny by se měly dělit na pochutiny a potraviny s nutriční hodnotou. Podstatně by se měl zredukovat sortiment a už na ZŠ vy měl existovat předmět, kde se děti učí zdravému životnímu stylu.
Pořád se řeší zdraví a nic se pro to nedělá. Zdražení je cesta, aby si lidi pečlivě vybírali a nenosili si domů polovinu nákupu prázdných kalorií.
Pracoval jsem v potravinářství přes dvacet let, takže vím, že se vymýšlí nové receptury jen kvůli konkurenci...takže začarovaný kruh. A to vše kvůli cílovce lidí, kteří jsou zvědaví a rozežraní a hází do košíku všechno, co má zajímavý obal a nápis novinka, aniž by četli složení.
Vy nejspíš nemáte ani potuchy o flaverech a aromatech, aditivech, umělých sladidlech... . Každý rok se několik z těch položek zakáže, protože se zjistí, že jsou škodlivé...což ale znamená, že doteď se tím lidi klidně cpali a ...že se stále cpou jedy, dokud na ně taky nepříjde řada a nezakáží je.
Prázdnou makovici mají právě takoví jako vy...třeba glutaman a kofein ovlivňují mozkovou činnost.
Zredukovat neznamená být o chlebu a vodě, ale pro začátek zpřísnit legislativu ohledně kvality.
PS: pracoval jsem třeba v Kofole, Avokádu, masovýrobě...takže narozdíl od vás vím co jím
18. 2. 2022, 23:34 editováno autorem komentáře