Pouhých deset dní stačilo inspektorům krajských veterinárních správ k zajištění více než pěti tisíc neoznačených vajec s poškozenou skořápkou, sedmi kil prošlých uzenin a játrových knedlíčků se salmonelou.
Morava
V provozovně, která není schválená a registrována jako potravinářský podnik pro zpracování vajec, byla nalezena zásilka křapů a rozbitých vajec. Konkrétně se jednalo o čtyři tisíce tři sta dvacet nebalených, převážně neoznačených vajec se silně poškozenou skořápkou.
Čtěte dále: Jsou domácí vajíčka bezpečná, nebo ne?
Zdá se, že na Moravě vzkvétají neregistrované sklady, kam se odkládají poškozená vajíčka, která se mohou používat výhradně k dalšímu zpracování ve výrobně tekutých vajec nebo vaječných polotovarů. To vše za podmínky, že jsou vejce přepravena přímo z výrobního zařízení, třídírny či balírny rovnou do zpracovatelského závodu. To se ale nestalo. Inspektoři v druhém skladu našli devět set kusů nebalených a neoznačených vajec s poškozenou skořápkou, tedy křapů. Opět tedy vytáhli své bločky a za neregistraci skladu, neoznačení a neoprávněné skladování vajec napařili provozovatelům pokutu a nařídili vejce neškodně odstranit, čili zlikvidovat.
Dále čtěte: Chyták: Vejce v různých obalech… ale všechna z klecí
Bez potíží se neobešli ani ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tamní veterinární správa našla téměř sedm kilogramů prošlých uzenin – párky, klobásy a kuřecí salám. Nařídili okamžitou likvidaci v asanačním podniku a uložili pokutu.
Podvodníci kazí pověst farmářských trhů
Na farmářských trzích v Břeclavi bylo bez potíží prodáváno třináct vaniček s vepřovým sádlem, patnáct kusů uzených mas, šest klobás a tři sklenice s paštikou a zavařeným masem. Ovšem jen do té doby, než inspekce zakročila a s prodejci zahájila správní řízení. Potraviny totiž nebyly označené a nebyl tak zřejmý jejich původ. Prodej byl inspekcí zakázán a prodejce čeká pokuta.
Čtěte dále: Salmonelu z točené zmrzliny nechytíte. To spíš z grilovaného masa
Ani Pardubický kraj nevyšel v uplynulých dnech z kontrol s čitým štítem. Na trzích v Rosicích nabízel prodejce čtyřicet kilogramů chlazených kuřat, přičemž mu k prodeji chyběl doklad o původu. Navíc neodpovídala teplota a kuřata byla nabízena v neuzavřených sáčcích. I zde bude inspekce kasírovat.
Salmonela ve výrobně
Ve výrobně v UherskémBrodu inspektoři dokonce pozastavili výrobu polotovarů. Ve třech z pěti odebraných vzorků z polotovaru drůbeží játrové knedlíčky totiž našli bakterii Salmonella Agona. Uvedená šarže naštěstí nebyla distribuována do tržní sítě, takže byste na ní v obchodech neměli narazit. Výroba bude obnovena až po sanitaci provozu, prověření kontrolních stěrů a po negativním vyšetření výrobků. Přestože výrobce kvůli zastavení výroby přichází o peníze, bude si muset připravit další štos v měně české na pokutu, kterou mu Veterinární správa uložila.
Zdroj: SVS