Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět vrazila do terénu a opět byla úspěšná. I když, jak se to vezme. Uzavřela totiž hned dvě provozovny, pro závažné porušení hygieny. V prvním případě se jednalo o výrobnu rozvážených obědů, fungující přes internet Dobre jidlo na rozvoz a provozovnu veřejného stravování CUKRÁRNA U Krtečka.
Výrobna bez lednice a cukrárna v rekonstrukci
Neuvěřitelné skutečnosti zjistila SZPI v provozovně – výrobně balených hotových jídel – Vladimír Piskáček na adrese Sociální péče 3259/7, v Ústí nad Labem. Byla zde totiž vyráběna balená hotová jídla – obědové menu cca padesát kusů denně – v kuchyňském koutě neodděleném od soukromých obytných prostor v bytě 1+1, a to za všeobecně nepřijatelných provozních podmínek. V prostorách chyběla například lednice na uchování surovin a připravených jídel, dřez byl používán na mytí domácího nádobí. Vybavení i prostory pro přípravu jídel nebyly dostatečně uzpůsobeny pro udržení základních hygienických podmínek, nutných pro zaručení bezpečné výroby potravin.
Další uzavřenou provozovnou byla CUKRÁRNA U Krtečka s adresou Svatopluka Čecha 523/47 v Jablonci nad Nisou, kterou provozuje podnikatelka Jana Žloutková. Vzhledem k rekonstrukčním a stavebně nedokončeným pracím ve skladové a částečně i výrobní části provozovny docházelo k riziku kontaminace surovin pro výrobu a ploch určených pro výrobu pekařských a cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně. V užívaných prostorách byly nedokončené či nedostatečně zakryté narušené stěny i stropy. Částečně obnažené zdivo s elektroinstalací představovalo celkově nevhodné prostředí pro skladování a výrobu potravin. V daných podmínkách tak nebylo ani možné zajistit odpovídající čištění a sanitaci prostor.
Z uvedených důvodů SZPI přistoupila k uložení opatření ve formě zákazu užívání prostor až do odstranění zjištěných nedostatků a zahájí s oběma provozovateli správní řízení o uložení pokuty.