Inspekce se zaměřila na potraviny se značkou Klasa

29. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Isifa.cz
Klasa na obalech má zákazníkům pomáhat v orientaci při nákupu. Kritéria udělování této značky jsou však někdy zpochybňována. Při kontrolách SZPI výrobky obstály bez závad.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podrobila v roce 2013 kontrole 229 potravin oceněných značkou Klasa od celkem 72 tuzemských výrobců. Značka je udělována ministrem zemědělství již od roku 2003 (více www.eklasa.cz). „Cílem kontroly bylo prověřit, zda tito provozovatelé dodržují nejen zákonné požadavky platných právních předpisů, ale i nadstandardní požadavky uvedené v Pravidlech pro udělování národní značky Klasa, k jejichž dodržování se získáním a používáním značky dobrovolně zavázali,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ze všech již uzavřených kontrol nebyla ani jedna potravina „s Klasou“ vyhodnocena jako nevyhovující. „Při rozborech SZPI zjistila odpovídající parametry jak ve vztahu k požadavkům právních předpisů, tak ke specifickým požadavkům značky Klasa,“ říká mluvčí.

Pokud by inspekce zjistila nedostatky, výrobek by o značku Klasy mohl přijít, jako se to stalo v roce 2012 želé bonbonům s vitamíny. SZPI zjistila porušení pravidel pro udělování značky a Klasa byla tomuto výrobku odebrána.

Mezi loni nejčastěji kontrolované potraviny s logem Klasa z celkem 19 prověřovaných kategorií potravinářských komodit patřily pekařské výrobky, nápoje, zpracovaná zelenina a mlýnské obilné výrobky. Přehled všech hodnocených potravin se značkou Klasa naleznete na portálu Potraviny na pranýři v sekci tematické kontroly.

Na tomto webu zveřejňuje SZPI závěry všech kontrol potravin. V roce 2013 bylo nejvíce nálezů v kategoriích víno a masné výrobky: Nejhorší potraviny roku 2013.

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).