Láska až za hrob
Za moka konvičkou stojí konstruktér Alfonso Bialetti, který chtěl „přenést espresso do každé domácnosti“. Zaměřoval se na průmyslové zpracování hliníku, proto byly původní „bialetky“ právě z tohoto kovu. V kávových stopách Alfonsa Bialettiho kráčel i jeho syn Ranato Bialetti. Ten se do kávových dějin vepsal letos v únoru. V moka konvici se totiž nechal pohřbít.
Zlatá střední hrubost mletí
Bialetka se skládá ze tří částí. Do spodní nádoby patří voda, která při varu prochází přes kovové sítko s kávou do horní části konvičky. Abychom připravili co nejlepší nápoj, je potřeba dodržovat hned několik zásad.
První je samozřejmě kvalitní káva, kterou meleme o trochu hruběji než na espresso a mnohem jemněji než na french press (pokud je káva namletá moc jemně, voda jí prochází příliš pomalu, což ovlivňuje chuť nápoje. Naopak, je-li káva příliš hrubá, zkrátí se extrakce a výsledný nápoj bude řídký a nevýrazný).
Jakou vybrat kávu
„U moka konvičky se nedá uhlídat teplota vody, je vyšší než u ostatních druhů alternativních příprav. Není proto vhodná pro kávy, které jsou hodně jemné a ovocné, vybíráme spíše zemitější a těžší kávy,“ říká Vilém Ďoubal z olomoucké kavárny a čajovny Kratochvíle. Ta na alternativní způsoby přípravy kávy sází už řadu let. „Moka konvičku si vybírají konzervativnější zákazníci, kteří chtějí hutnější a těžší nápoj. Anebo ti, kterým se jednoduše nechce zkoušet nic nového a na tohle espresso vzhůru nohama jsou zvyklí,“ dodává.
Kolik stojí moka konvička?
Konvičky seženete v internetových obchodech, ve specializovaných prodejnách, domácích potřebách, ale i v bazarech nebo na Aukru. Ceny se liší podle materiálu a velikosti konviček. Moderní konvičky už mají často úpravu pro indukci, u těch z druhé ruky počítejte ještě s pořízením redukce.
Za originál Bialetti, ve které připravíte dvě porce kávy, zaplatíte na internetu od 890 do 1200 korun. Levnější verzi nabízí například Tescoma (349 Kč).
Galerie: Příprava kávy v moka konvičce
Tipy na přípravu
Nápoj se připravuje v malém množství, zhruba třicet mililitrů vody na jednu porci. Baristé doporučují zkrátit dobu varu tím, že do konvičky nalévají hned horkou vodu. Káva se do sítka nijak nestlačuje, pouze se zarovná a poté se přišroubuje horní část konvičky. Čím těsněji utáhneme závit, tím nižší je pravděpodobnost, že bude káva prskat po celém sporáku a nahoru do konvičky se nedostane. Vodu přivedeme k varu, a jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, ztlumíme plamen a přiklopíme víčko. Před koncem extrakce můžeme plamen vypnout úplně, aby se káva ve spodní části nepřipálila. Po použití je třeba každou část konvičky pečlivě vymýt.
Výhody a nevýhody moka konvičky
Plus
Obejdete se bez váhy – potřebné množství kávy v podstatě určuje velikost sítka v konvičce.
Minus
Příliš horká voda, která trochu „spálí“ chuť jakékoli kávy. Ta se v sítku navíc zahřívá i během zahřívání vody.