To si jako opravdu myslíte, že měli skupinu osob, na které tak dlouho studijně testovali, kolik musí sníst amygdalinu, dokud jim nepřivodili otravu a smrt? Postup stanovení bezpečné jednorázové dávky byl opačný: pro nejedovatější jádra a při úplné přeměně amygdalinu na kyanovodík, a pro citlivé jedince (spodní hranice), to vše ještě vydělené 25. Tato doporučená bezpečná jednorázová dávka vůbec nic neříká o tom, kolik amygdalinu je v konkrétních jádrech nebo kolik kyanovodíku snese ten který konzument. Což píši jako očividně ještě žijící milovník hořkých mandlí.
více viz. např. http://www.osel.cz/9606-naruzivy-uzivatel-vitaminu-b17-zamotal-hlavu-lekarum.html
Kolik kyanidu člověk snese?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve své podrobné vědecké zprávě stanovil bezpečnou jednorázovou dávku kyanidu na 0,02 mg/kg tělesné hmotnosti. To je 25 krát pod úroveň spodní hranice letální dávky, která činní 0,5-3,5 mg/kg. Pro dospělého člověka se toto množství skrývá v polovině velkého meruňkového jádra nebo třech malých. Přičemž prostřednictvím webových stránek předávané poselství radí užívat výrazně vyšší počet kusů semen a překročit výše uvedené zaručeně bezpečné množství, při jehož určení EFSA vycházela z obsahu amygdalinu popsaného u těch nejedovatějších jader (3800 mg kyanovodíku /kg). Na ně zákazník nemusí nutně narazit, protože variabilita obsahu amygdalinu v jádrech podle druhu meruňky značně kolísá. Zatímco “hořké” meruňky ho obsahují hodně, v “sladkých” není detekovatelný. Pro zajímavost v Evropské unii jádra nahlášená do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) obsahovala od 333 do 2545 mg/kg kyanovodíku.