Názor k článku Jak Češi zabili Vitanu od Pepa - Možná, že se z glutamátu udělal strašák, nicméně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 1. 2014 9:21

    Pepa (neregistrovaný)

    Možná, že se z glutamátu udělal strašák, nicméně pokud si člověk najde odborné informace, je opatrnost na místě. Jsou lidé, kterým glutamát nevadí a po jeho požití žádné problémy nemají Na druhé straně jsou lidé, kteří po požití jídla, které glutamát obsahuje, pociťují bolest hlavy, závratě, zvracení nebo bušení srdce. Lékaři doporučují, že potravinám s glutamáty by se měly vyhýbat děti a těhotné ženy. U dětí může příjem glutamátu hyperaktivitu. Příjem glutamátu měli omezit i lidé s vysokým krevním tlakem.
    Dalším problémem je to, kolik člověk toho glutamátu spotřebuje. Určitě nevadí když sní porci polévky ze sáčku nebo když do vývaru z kostí přidá pro dochucení kostku masoxu. Ovšem je třeba si uvědomit, že glutamáty dnes obsahuje řada potravin, kde by to člověk nečekal. Kromě instantních potravin a směsí koření jsou to sýry, paštiky, pomazánky, brambůrky, pomazánková másla, klobásy, slanina, párky, uzené maso, knedlíky, masové konzervy, zeleninová leča a dokonce i kaviár.
    http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E621
    Pak je možné, že toho glutamátu člověk spořádá víc, než je zdrávo. A u dětí se to násobí ještě víc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).