Osm tisíc vánoček, sedm set kilo cukroví. I tak se dá vyčíslit vánoční sezóna v řemeslné pekárně Zrno Zrnko. Kromě toho pečou svých obvyklých patnáct set chlebů denně a spoustu dalšího drobnějšího slaného i sladkého pečiva.
Pekárna podle spolumajitele Ondřeje Kuchaře spoléhá na kvalitní suroviny, ruční výrobu a efektivní využívání času. Což ale vůbec neznamená, že se tu všechno snaží udělat co nejrychleji, naopak. Například vánočka se peče z těsta, které zraje 24 hodin v lednici, díky čemuž je vláčná a rozvine se v ní chuť. Teprve druhý den těsto rozdělíme, upleteme, nakyneme a upečeme. Pleteme z osmi copů najednou, takže to chce velkou zručnost,
popisuje Ondřej Kuchař. Celkově tak její výroba trvá tři dny.
Autorkou receptu vánočky je známá foodblogerka Maškrtnica alias Juliana Fischerová, jejíž pomoci v začátcích pekárny hodně využívali. Nejdřív osobně, pak alespoň na dálku. Když se nám třeba něco nepovedlo, poslali jsme jí fotku a ona z toho poznala, kde je problém,
vzpomíná Kuchař.
Pomalu tu kyne i chleba, díky tomu podle majitele dobře chutná, a navíc déle vydrží, protože kvasné procesy mimo jiné ničí i spory plísní.
Zrno Zrnko kromě kavárny hned vedle nuselské pekárny, kterou si před několika dny mohla naše redakce projít, provozuje šest dalších podniků po Praze. Nedávno otevřeli dvě další pobočky a celkem by jich chtěli mít patnáct, které všechny dokážou zásobovat z nuselské pekárny. Zákazníci si k jejich pekárenským výrobkům mohou dávat kávu z české pražírny Dos Mundos.
Příští rok mají přibýt hned dvě další pobočky v areálu Nuselského pivovaru – kromě kavárny také cukrárna Botticelli odkazující svým názvem na blízkost potoka Botiče, další Zrno Zrnko by se mělo otevřít na rohu Soukenické a Revoluční ulice poblíž oblíbené gastrozóny v Dlouhé ulici. Kromě vlastních provozoven zásobuje pekárna některé pražské restaurace. Expandovat mimo hlavní město se majitelé Ondřej Kuchař a Jakub Štefeček nechystají.
Teď pistáciový, na Valentýna růžový
Kouzlo našich vanilkových rohlíčků spočívá v tom, že do těsta dáváme jen žloutky, ne celá vajíčka, a citrónovou kůru,
prozrazuje Ondřej Kuchař osvědčený trik na jeden ze sedmi druhů cukroví, které si mohou zákazníci koupit zabalené v půlkilových krabičkách. Tisícovka se jich obvykle prodá přes online supermarket Rohlík, stejně jako tam jdou na odbyt vánočky ze Zrna Zrnka.
Jak se peče chleba, cukroví a vánočka v pekárně Zrno Zrnko
Zákazníci čím dál více oceňují kvalitní základní suroviny. Naše řemeslné pečivo neobsahuje žádná éčka, tedy žádné konzervanty ani jiná zlepšovadla. Těsta na cukroví i vánočku vyrábíme z másla od La Formaggeria Gran Moravia a používáme kvalitní citrónovou pastu, což je ekvivalent biocitrónové kůry,
vysvětluje spolumajitel řemeslné pekárny Zrno zrnko.
Letošní novinkou v nabídce je kromě hotového lahvového svařáku z italského Merlotu a běžného vaječňáku také pistáciový vaječný koňak. Kromě pravé vanilky, kubánského rumu a kapky brandy obsahuje navíc na míru vyrobenou pistáciovou pastu od Lucky Alvin. A už teď zaznívá, že kolem Valentýna by mohl být v nabídce růžový s malinovým prachem.
Patří k vašim Vánocům vaječný koňak?
V pekárně Zrno Zrnko se kvůli jednotné kvalitě všechno peče jen na jednom místě a na tom nechtějí majitelé nic měnit, i když některé své představy opustit museli – třeba tu, že nebudou nikoho nutit pracovat v noci. Jinak by se jednak nedalo všechno stihnout, navíc to vyžadují některé procesy spojené s pečením.
Pekárna se označuje coby řemeslná s velkým podílem ruční práce, ale neznamená to, že tu nepoužívají stroje. Ale například chleba a další pečivo tu do velké míry hnětou ručně, ručně se dělá i spousta dalších věcí. Ale například kynutí může díky strojovému vybavení pekárny Zrno Zrnko probíhat jak při mírně vyšší teplotě, tak při teplotě naopak snížené, čímž se patřičně zpomaluje.