Já kupuji mletou kávu zde http://www.prazena-kava.eu/ a vydrží opravdu dlouho :)
Nikde jsem se nedočetl skutečnost, že čerstvě upražená káva není dobrá. Je brutální. Něco, jako víno. Nebo hovězí maso na stejk. Já si pražím kávu doma sám, mám udělanou pražičku, nyní již verzi 4.0, pražím najednou 250g. Vždy upražím celé kilo, které máme doma na 14 dnů. Momentálně mám na mlýnku Kubu Serrano Superior. Pražit začínám další kilo v momentě, kdy mi zbývá ještě půl kila. Jinými slovy, kávu, upraženou kratší dobu, než týden, bych do huby nevzal. Chutě, oleje a všechny prvky v kávě se musí rozplynout do jedné, něco, jako když uvaříte guláš nebo svíčkovou, tak druhý, třetí den den jsou nejlepší. Takže svou kávu piju počínaje cca 8. dnem , konče přibližně 23. Melu na fresh mlýnku Rancilio Rocky no Doser, espresso extrahuji na Gaggii Classic původní verzi. Upravenou del mých představ, tedy snížený tlak na 9 barů a vyměnil jsem termostat na vodu ze 100 na 90 stupňů. Je to velmi prosté, zmákne to každý, kdo má zájem.
Kdesi na foru kavomilcu ve Spojenych statech sveho casu zverejnili test kdy zkoumali jak dlouho vydrzi uprazena zrna (pozor-nemleta) ve sve optimalni cerstve chuti skladovana v neprodysnem obalu s vytlacenym vzduchem. Nejlepsi zpusob se ukazal byt ten kdy se takto zabalena kava (vzduch nemusi byt nutne vytlacen vakuuem, staci promackat pytlik rukou a hbite zavrit, nebo ho ponorit do vody az po uzaver a zavrit. Nejlepsi je celofanovy ziplock. Igelit je jen trochu lepsi nez papirovy pytlik!) zmrazila v asi -15C minimalne. Potom v te optimalne chuti vydrzela i tri mesice. Podle mych vlasnich zkousek i dele.
Co se tyce nazora pana Tucka, ze zelena zrna vydrzi crstva mesice ne vice nez rok tak bych si dovolil nesouhlasit s timto pohledem.
Vseobecne se uvadi doba pouzitelnosti zelene kavy v komunite prazicu kavy dva roky. Jestli nekdo dokaze rozlisit chut uprazene kavy na to, ze byla zelena skladovana mesic nebo mesicu dvanact tak tedy klobouk dolu. Neni vylouceno, ze nazor pana Tucka a podtrhuji, jen pana Tucka, vznikl tim, kdy mu nekde v Jizni Americe rekli, ze maji tuto zkusenost, ale pan Tucek si neuvedomil, ze to bylo na farme kde je vetsina roku neobycejne vlhka a tepla a tato kombinace muze prispet k degradaci zelenych zrn. Nemluve o tom, ze spousta farmaru nema poneti jak spravne skladovat pytle s kavou, to same plati pro kakao a zminene produkty casto v takovych podminkach chytnou plisen.
Ja ziji v Ekvadoru 2 a 1/4 km vysoko v horach kde mam mensi B&B. Kupuji kavova zrna od mistnich farmaru a sam je prazim. Hostum varim kavu a prodavam balenou, takze rocne spotrebuji asi 300 kg coz neni moc, ale dost na to abych vedel o cem vyse v prispevku mluvim.
Nekdy se mi stava, kdyz zrna kupuji, tak pri vetsim odebranem mnozstvi dostanu vybornou cenu a casto jsem nakreckoval vice kavy, nez jsem za rok spotreboval (sklizen je jen v cervenci).
Takze nekdy se mi stava, ze prazim kavu i vice nez dva roky starou a nikdy jsem nepocitil nijaky rozdil v chuti.
Třeba u této https://www.prazirna-napajedla.cz/brasil-santos--100--arabica/ píšou, že může být skladována až 6 měsíců