Co se tyce nazora pana Tucka, ze zelena zrna vydrzi crstva mesice ne vice nez rok tak bych si dovolil nesouhlasit s timto pohledem.
Vseobecne se uvadi doba pouzitelnosti zelene kavy v komunite prazicu kavy dva roky. Jestli nekdo dokaze rozlisit chut uprazene kavy na to, ze byla zelena skladovana mesic nebo mesicu dvanact tak tedy klobouk dolu. Neni vylouceno, ze nazor pana Tucka a podtrhuji, jen pana Tucka, vznikl tim, kdy mu nekde v Jizni Americe rekli, ze maji tuto zkusenost, ale pan Tucek si neuvedomil, ze to bylo na farme kde je vetsina roku neobycejne vlhka a tepla a tato kombinace muze prispet k degradaci zelenych zrn. Nemluve o tom, ze spousta farmaru nema poneti jak spravne skladovat pytle s kavou, to same plati pro kakao a zminene produkty casto v takovych podminkach chytnou plisen.
Ja ziji v Ekvadoru 2 a 1/4 km vysoko v horach kde mam mensi B&B. Kupuji kavova zrna od mistnich farmaru a sam je prazim. Hostum varim kavu a prodavam balenou, takze rocne spotrebuji asi 300 kg coz neni moc, ale dost na to abych vedel o cem vyse v prispevku mluvim.
Nekdy se mi stava, kdyz zrna kupuji, tak pri vetsim odebranem mnozstvi dostanu vybornou cenu a casto jsem nakreckoval vice kavy, nez jsem za rok spotreboval (sklizen je jen v cervenci).
Takze nekdy se mi stava, ze prazim kavu i vice nez dva roky starou a nikdy jsem nepocitil nijaky rozdil v chuti.