Když nejde elektrický proud a je pátek večer, asi vás v první chvíli nejvíc nazlobí, že nejde televize a všude je tma jak v ranci. V druhé chvíli, když si představíte, jak plnou lednici a mrazák máte, vás už ale polije horko. Zkazí se jídlo, které uvnitř máte?
Čím víc je mrazák zaplněný, tím déle v něm potraviny vydrží zmrzlé
Někdy o výpadku proudu víte a můžete na to lednici připravit, například tím, že spotřebujte produkty, které by delší výpadek nemusely přežít bez úhony. Dorty, maso, šunku atp. Je-li výpadek dlouhodobější, z mrazáku se hodí zpracovat zmrazené drobné ovoce, krájenou zeleninu, zmrzlinu nebo ryby. Pokud je však výpadek neplánovaný, je třeba řídit se několika pravidly.
Když nejde proud
Zbytečně nevětrat
Lednice i mrazáky ponechat uzavřené po celou dobu výpadku a otvírat je pouze na nezbytně nutnou dobu. Potraviny ve zcela zaplněném mrazáku jsou bezpečné po dobu dvou dní, v poloprázdném po dobu jednoho dne. V ledničce by měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než čtyři hodiny.
Teplotu kontrolujte teploměrem
Potraviny v poloprázdném mrazáku navršené do „iglú“ lépe udrží chlad. Teplotu v lednici i mrazáku je vhodné kontrolovat pomocí teploměru. Teplota v lednici by neměla být vyšší než 4 °C a v mrazáku max. −18 °C.
S některými pokrmy se rozlučte
Rozmrazené potraviny, které obsahují ještě kousky ledu, lze opět zamrazit, avšak to neplatí pro hotové pokrmy, zmrzlinu, ryby a korýše.
Které potraviny je nutné vyhodit
Vždy je nezbytné vyhodit všechny rychle se kazící potraviny, jež byly uchovávány více jak dvě hodiny při teplotě nad 4 °C a u kterých byla zjištěna nezvyklá změna vůně, barvy, textury či jsou teplé na dotek:
- maso, drůbež, ryby a plody moře, vejce a náhražky vajec (syrové i tepelně upravené)
- mléko, smetana, jogurt, měkký sýr
- zbytky pokrmů, polévek
- uzeniny
- otevřené jogurtové nebo smetanové zálivky a dresinky
- pudinky, dorty, zákusky
- těsta
- otevřenou majonézu, tatarskou omáčku
V každém případě se musí zlikvidovat všechny potraviny, které přišly do styku s tekutinou z masa. Při posouzení bezpečnosti potravin se nelze spolehnout na vzhled a aroma.
Nikdy zdravotní nezávadnost neposuzujte ochutnáváním sporné potraviny. Některé potraviny mohou příjemně vonět, ale pokud byly uchovány při pokojové teplotě příliš dlouho, přítomné bakterie, které vyvolávají onemocnění z potravin, mohou začít růst a rychle se rozmnožovat. Některé typy bakterií produkují i toxiny, jež nelze odstranit ani tepelnou úpravou pokrmů.
Které potraviny jsou bezpečné, i když jsou uchovány při teplotě nad 4 °C po delší dobu:
- dobře zabalené máslo a margariny
- dobře zabalené tvrdé a tavené sýry
- čerstvé ovoce a zelenina
- konzervované ovoce a ovocné šťávy
- otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, ochucovadla
- kečupy, olivy, arašídové máslo
Pokud se vám některé z výše uvedených potravin zdají být podezřelé, raději se s nimi rozlučte.
S využitím webu bezpecnostpotravin.cz, který provozuje Ministerstvo zemědělství ČR.