Opět tendenční článek:
"pocit chemie v jídle" - jídlo není nic než chemie. Ať už původu přírodního, nebo továrního.
"vyrábět chléb ... bez pomoci chemie" - bez chemie žádný chleba nevyrobíte. Teda aspoň si nevzpomínám, že by vyrobili chleba jen s pomocí fyziky na částicových urychlovačích, nebo s pomocí matematiky tužkou na papíře.
„Z hlediska spotřebitelské přijatelnosti byly sledovány a zjištěny rozdíly ve vůni chleba s přídavkem chemicky vyrobené propionové kyseliny a v kvasu přirozeně vzniklé propionové kyseliny ve prospěch přirozeně vzniklé kyseliny,“
Rozdíl byl v tom, že v kvasu, když vznikala propionová kyselina, vznikaly i další látky. V továrně také nejsou schopni vyrobit dokonale čistou propionovou kyselinu. Takže chleby s různým původem propionové kyseliny mají i různý obsah dalších látek, a tedy jinou chuť. Bohužel, díky nedostatečnému komentáři autora článku, si z uvedeného sdělení bežný neznalý člověk odnese, že k. propionová vyrobená v továrně je jiná než vzniklá kvasením. Což je samozřejmě blbost.
Takže abych to shrnul. Autor špatně (bohužel jako 99% bulvárních novinářů) používá slovo chemie. Chemie nerovná se výrobek z továrny. Autor neposkytl dostatečné vysvětlení výsledků výzkumu, a uvedl tak čtenáře v omyl.
Nebo je snad záměr vitalia.cz poskytovat neobjektivní a tendenční informace?
Vytka nebyla jen vůči slovíčkům.
Věta: "Každému je jasné, jak je to myšleno." je nepravda, jen ze svého okolí znám spoustu lidí, co tohle prostě rozeznat nedokážou. Kolik lidí z vašeho okolí si myslí, že vitamín C z grepu je něco jiného než vitamín C z tabletky? Určitě byste jich našel hodně.
No a to je právě ono. Ačkoliv je přírodní vitamin C chemicky stejný jako syntetický v účinku na organismus jsou velké rozdíly. Cpát se samotnou kys. askorbovou, nebo se cpát rakytníkem... hádejte co vaše tělo více ocení a z čeho vit. C lépe zužitkuje.
Příroda není blbec, je to perfektně vymyšlené :-)
Jste krásný důsledek toho, co tomu článku vytýkám. Samozřejmě že je rozdíl mezi rakytníkem a kys. askorbovou z továrny. Ale není rozdíl mezi kys. askorbovou a jednou ze složek rakytníku, kys. askorbovou.
V článku se popisuje, že přírodní kdesi cosi má lepší výsledky než tovární kdesi cosi. Jenže ono to kdesi cosi je vždy stejné, rozdíl je v procesech okolo a v různých dalších látkách. Jenže takhle to článek nepodává. Stejně jako vy to motáte dohromady.
Jakožto osoba co žije sám si jednou za čas koupím chleba a hodím ho do mrazáku.
Než jdu spát vyndám krajíc, zabalím do igeliťáku a ráno ho mám ve stejné kvalitě jako když sem ho kupoval. Takhle mě vydrží klidně měsíc.
Ano domácí chleba bych takhle neničil, ale na tom z krámu to nepoznáte...