Opět tendenční článek:
"pocit chemie v jídle" - jídlo není nic než chemie. Ať už původu přírodního, nebo továrního.
"vyrábět chléb ... bez pomoci chemie" - bez chemie žádný chleba nevyrobíte. Teda aspoň si nevzpomínám, že by vyrobili chleba jen s pomocí fyziky na částicových urychlovačích, nebo s pomocí matematiky tužkou na papíře.
„Z hlediska spotřebitelské přijatelnosti byly sledovány a zjištěny rozdíly ve vůni chleba s přídavkem chemicky vyrobené propionové kyseliny a v kvasu přirozeně vzniklé propionové kyseliny ve prospěch přirozeně vzniklé kyseliny,“
Rozdíl byl v tom, že v kvasu, když vznikala propionová kyselina, vznikaly i další látky. V továrně také nejsou schopni vyrobit dokonale čistou propionovou kyselinu. Takže chleby s různým původem propionové kyseliny mají i různý obsah dalších látek, a tedy jinou chuť. Bohužel, díky nedostatečnému komentáři autora článku, si z uvedeného sdělení bežný neznalý člověk odnese, že k. propionová vyrobená v továrně je jiná než vzniklá kvasením. Což je samozřejmě blbost.
Takže abych to shrnul. Autor špatně (bohužel jako 99% bulvárních novinářů) používá slovo chemie. Chemie nerovná se výrobek z továrny. Autor neposkytl dostatečné vysvětlení výsledků výzkumu, a uvedl tak čtenáře v omyl.
Nebo je snad záměr vitalia.cz poskytovat neobjektivní a tendenční informace?