Vlákno názorů k článku Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů od AAA - Opět tendenční článek: "pocit chemie v jídle" - jídlo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 2. 2015 10:45

    AAA (neregistrovaný)

    Opět tendenční článek:

    "pocit chemie v jídle" - jídlo není nic než chemie. Ať už původu přírodního, nebo továrního.

    "vyrábět chléb ... bez pomoci chemie" - bez chemie žádný chleba nevyrobíte. Teda aspoň si nevzpomínám, že by vyrobili chleba jen s pomocí fyziky na částicových urychlovačích, nebo s pomocí matematiky tužkou na papíře.

    „Z hlediska spotřebitelské přijatelnosti byly sledovány a zjištěny rozdíly ve vůni chleba s přídavkem chemicky vyrobené propionové kyseliny a v kvasu přirozeně vzniklé propionové kyseliny ve prospěch přirozeně vzniklé kyseliny,“
    Rozdíl byl v tom, že v kvasu, když vznikala propionová kyselina, vznikaly i další látky. V továrně také nejsou schopni vyrobit dokonale čistou propionovou kyselinu. Takže chleby s různým původem propionové kyseliny mají i různý obsah dalších látek, a tedy jinou chuť. Bohužel, díky nedostatečnému komentáři autora článku, si z uvedeného sdělení bežný neznalý člověk odnese, že k. propionová vyrobená v továrně je jiná než vzniklá kvasením. Což je samozřejmě blbost.

    Takže abych to shrnul. Autor špatně (bohužel jako 99% bulvárních novinářů) používá slovo chemie. Chemie nerovná se výrobek z továrny. Autor neposkytl dostatečné vysvětlení výsledků výzkumu, a uvedl tak čtenáře v omyl.

    Nebo je snad záměr vitalia.cz poskytovat neobjektivní a tendenční informace?

  • 5. 2. 2015 14:52

    Viktor (neregistrovaný)

    > slovíčkaření vám jde. Každému je jasné, jak je to myšleno. Chemie - chemické procesy přirozené vs chemické příměsi vyrobené a do žrádel přidané.

  • 5. 2. 2015 17:49

    Kybernet (neregistrovaný)

    Ale tak nechte mu tu radost ve slovickareni, ona je to jedna z mala veci, ktere opravdu AAA umi.

  • 6. 2. 2015 12:28

    AAA (neregistrovaný)

    Vytka nebyla jen vůči slovíčkům.

    Věta: "Každému je jasné, jak je to myšleno." je nepravda, jen ze svého okolí znám spoustu lidí, co tohle prostě rozeznat nedokážou. Kolik lidí z vašeho okolí si myslí, že vitamín C z grepu je něco jiného než vitamín C z tabletky? Určitě byste jich našel hodně.

  • 6. 2. 2015 12:45

    Viktor (neregistrovaný)

    No a to je právě ono. Ačkoliv je přírodní vitamin C chemicky stejný jako syntetický v účinku na organismus jsou velké rozdíly. Cpát se samotnou kys. askorbovou, nebo se cpát rakytníkem... hádejte co vaše tělo více ocení a z čeho vit. C lépe zužitkuje.
    Příroda není blbec, je to perfektně vymyšlené :-)

  • 9. 2. 2015 21:01

    AAA (neregistrovaný)

    Jste krásný důsledek toho, co tomu článku vytýkám. Samozřejmě že je rozdíl mezi rakytníkem a kys. askorbovou z továrny. Ale není rozdíl mezi kys. askorbovou a jednou ze složek rakytníku, kys. askorbovou.

    V článku se popisuje, že přírodní kdesi cosi má lepší výsledky než tovární kdesi cosi. Jenže ono to kdesi cosi je vždy stejné, rozdíl je v procesech okolo a v různých dalších látkách. Jenže takhle to článek nepodává. Stejně jako vy to motáte dohromady.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).