Rozdrtíte nebo rozmixujete piškoty, přidáte tuk, cukr, kapku rumu, pěkně to všechno promícháte a už stačí jen naplnit do formiček, vyklepnout a…. že vám těsto nejde z formiček vyklepnout? To bychom se na to podívali, zkuste osvědčené rady a vosí hnízda vám z formiček budou sama vyskakovat.
Máte správné těsto?
Základem pohodlného vyklepávání je správná konzistence těsta. Pokud se těsto drobí, sice ho z formiček vyklepnete, ale pohromadě držet dlouho nebude – přidejte po kapkách tekutinu (ideálně mléko). Pokud jste to přehnali s tekutinou (obvykle rumem), těsto se bude do formiček lepit – stačí zahustit rozdrcenými piškoty. Těsto dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Vlevo stará hnědá formička na vosí hnízda. Je třeba ji hojně vysypat, ostatní formičky jsou rozevírací, s těmi to jde snadno. I když mouchu taky jednu mají…
Těsto v pořádku? Chopte se svých formiček, pokud máte jedny z prvních, ty hnědé stupňovité, vytvořte si z těsta hrudku, kterou hojně obalte v moučkovém cukru a napěchujte do formičky, vytvořte důlek například opačným koncem vařečky, naplňte, uzavřete piškotem a bouchněte hranou formičky o linku. Těsto je venku. Někdo vysypává i mletými piškoty a ořechy. Lze vysypávat i cukrem krystal, ale pak budete mít na vosích úlech krystalky cukru, které (ne)příjemně křupou v ústech. Poměrně šikovné je obalení kuličky těsta kokosem, výsledná hnízda pěkně ozdobí a navíc půjdou z formičky dobře vyklepnout.
Pomůže folie i speciální formička
Pokud chcete vosí úly hnědé a bez dalšího cukru či kokosu, zkuste přes formičku položit potravinářskou fólii a přes ní těsto do formičky napěchujte. Naplňte, uzavřete a pomocí volných okrajů folie „vosáka“ z formičky vytáhněte. Na vyndávání jsou docela určitě nejlepší formičky, které se dají rozevřít. Uzavřené je naplníte těstem i náplní a pak dvě identické poloviny od sebe snadno rozevřete. Nevýhodou zůstává fakt, že se velmi často dostane těsto do meziprostoru, kde jsou poloviny formiček k sobě přitisknuté. Na vosích hnízdech je pak ona „spára“ viditelná.
Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek