Normalne se formicka vysype mouckovym cukrem a zbytek se vysype zpet.
Pak se do neho natlaci hmota a udela se ve prostred prstem dulek do ktereho se da napln z cukru zloutku a rumu.
Nakonec se to zakryje malym piskotem, tedy takovym ktery zakrije presne tu plastovou diru. Ne celou formicku !
tedy tam stale zbyde ke dnu dost mista. pak staci parkrat klepnout dnem o stul a hnizdo je krasne venku.
Plnim vzdy minimalne dve naraz jde to pak rychleji.
jak jsem psal, dulezity je ten msly piskit zespoda.
Jo a jsem chlap :)
Aby šlo těsto dobře vyklepnout i z rozevírací formičky a nelepilo se, je lepší ho nechat odpočinout v lednici. A pokud se těsto ne a ne odlepit, nasypu si moučkový cukr do misky a formičku cukrem projedu, vysypu zbytek cukru a naplním těstem. Konec vařečky, kterým si vytlačím důlek do těsta, též předem "namočím" do cukru. Pak už jen zalít koňakěm zatlačit piškotu a otevřít a vyklepnout, jde to snadno.
Velmi se mi osvědčilo vyválet z těsta "hada" nadělat z něj jednotlivé porce. Z těch vytvořím kuličky, obalím je v moučkovém cukru a nechám na vále odpočinout. Když dodělám poslední kuličku, můžu začít tvořit úly nebo hnízda jak je kdo zvyklý. Každý kousek se snažím vytvořit co nejrychleji, pak stačí 3-4x lehce klepnout a formička je prázdná. Občas formičku vytřu papírovou utěrkou a lehce vysypu moučkovým cukrem.
Krásné vánoční svátky a dobrou chuť.
..jde o včelí úly, ale většina to zná jako vosí hnízda. Nevím proč, ale je to prostě tak.
..a k tomu vyklepávání???
.. jako mnozí přede mnou... vysypat formičku moučkovým cukrem
a je to- nevidím v tom žádný problém,aby se z toho dělal článek...ale o něčem ty redaktorky psát musí, že...
Zkoušela jsem obě formičky, lepší se mi pracuje s tou neotevírací. Úlky se nás dělají pouze z ořechů, bílku a cukru. Udělám kuličku, obalím v najemno nadrcených piškotech, vmáčknu do úlku, zakroutím vařechou, dotvaruji a hotovo. Nechávám zaschnout do dalšího dne, naplním máslovým krémem s rumem a naspod přilepím linecké kolečko. Je to mnohem chutnější než s piškotem. Všem návštěvám moc chutnají.
Dnes to tu všichni motají - včelí úly jsou ty otevírací, bachraté, vosí hnízda ty vyklepávané hladké.
Návod na těsto jen s bílkem, oříšky a cukrem nepatří na hnízda, ale je ze starého receptu (já ho mám ještě po své babičce), na vyklepávané ořechy, na které se používaly vyřezávané formy ze dřeva. A to půlka jádra a půlka skořápky. Do těsta na skořápku se ještě přidalo trochu kakaa. Toto se vykleplo, slepilo bílkem, a sušilo. jako dětem nám to moc chutnalo.
A vosí hnízda - vysypat moučkovým cukrem, vložit kousek těsta, palcem vymáčknout důlek, kápnout náplň, položit a vyklepnout. Dělám to už 40let.
Chápu, jako konzervativní člověk, že cukroví je tradice. Jenže dříve to pro děti byl opravdový svátek, že bylo najednou více sladkého. Dneska ??? Cukroví neděláme, nevím proč cpát sebe a děti pšenicí a sacharózou. Vlašské ořechy z ořešáku na zahradě nechť si baští. Jsou na stole neustále. U cukroví postačí, co zblajznou na návštěvě.
Dobrý večer,
dělám vosí hnízda už asi 50 let a mám na to docela dobrý zlepšovák. Když udělám těsto, nadělám si kuličky asi tak na velikost vosího hnízda a nechám je nejméně půl den v chladnu. Pak natlačím do formičky(mám stále tu obyčejnou starou) a klepnutím vyklopím. Ničím
formičku nevysypávám. Letos jsem dělala vosí hnízda ze 3 dávek a bez problému.
Všem přeji radostné pečení.
Martinka
Na cca 160-170 ks:
1 kg moučkového cukru
1 kg rozdrcených piškotů
30 dkg másla
10 dkg kakaa
5 žloutků
na správnou konzistenci naředit rumem a mlékem.
Správná konzistence je hodně tuhé těsto, které však drží pohromadě, nerozsypává se.
Zapomeňte na nesmysly s fólií do formičky a pod. První hnízdo - odrhnu si z hroudy cca správnou velikost, zmáčknu do tvaru jehlanu a špičku namočím do moučkového cukru. Zamáčknu do formičky. Prstem vymáčknu díru, a 2-3x klepnu o vál. Hnízdo vypadne. Pro další hnízda nenamáčím do cukru, dokud se pěkně vyklápí, teprve když to jde hůř, opět namočím špičku do cukru. Hotová hnízda si dám do lednice, nebo v krabici na balkon, pokud je venku zima. Rozsekám si vlašáky, přidám cukr a máslo, přileju rum. Utřu na krém. Poměr složek si každý musí vyzkoušet. Vezmu si ztuhlá hnízda a naplním. Víčkuji piškotama.
Nejepší je hnízda skladovat v krabici na balkoně (pokud mrzne), pokud je typické vánoční humus počasí 10 nad nulou tak v lednici.
Dobrý den před pár lety jsem začal dělat vosí hnízda s dětmi a vznikla z toho u nás doma tradice. Používám neotvírací formičky a mám dvě v ruce mezi prsty. Vymysleli jsme postup který je rychlý a nám to vyhovuje. Děti mi dělají kuličky dle vzoru (velikosti) a dávají je rovnou do moučkového cukru ze kterého si je beru dávám do formiček naplním dám piškot a krásně vyklepnu.
Jen pro představu v neděli jsem je dělali a bez nějakého spěchu jsme jich udělali u pohádky 249ks (pak došlo těsto ) za cca 2 hodiny.
Přeji všem krásné svátky Zdeněk Vejražka