Na cca 160-170 ks:
1 kg moučkového cukru
1 kg rozdrcených piškotů
30 dkg másla
10 dkg kakaa
5 žloutků
na správnou konzistenci naředit rumem a mlékem.
Správná konzistence je hodně tuhé těsto, které však drží pohromadě, nerozsypává se.
Zapomeňte na nesmysly s fólií do formičky a pod. První hnízdo - odrhnu si z hroudy cca správnou velikost, zmáčknu do tvaru jehlanu a špičku namočím do moučkového cukru. Zamáčknu do formičky. Prstem vymáčknu díru, a 2-3x klepnu o vál. Hnízdo vypadne. Pro další hnízda nenamáčím do cukru, dokud se pěkně vyklápí, teprve když to jde hůř, opět namočím špičku do cukru. Hotová hnízda si dám do lednice, nebo v krabici na balkon, pokud je venku zima. Rozsekám si vlašáky, přidám cukr a máslo, přileju rum. Utřu na krém. Poměr složek si každý musí vyzkoušet. Vezmu si ztuhlá hnízda a naplním. Víčkuji piškotama.
Nejepší je hnízda skladovat v krabici na balkoně (pokud mrzne), pokud je typické vánoční humus počasí 10 nad nulou tak v lednici.