Když znáte hlavní zásady, koření může chutnat ještě líp než dosud. Jak na to?
Co se dozvíte v článku
V hlavní roli skladování
Určitě i většina z vás kupuje nějaké koření do zásoby. Aby stále chutnalo jako při nákupu, je potřeba ho umět správně skladovat.
V první řadě je třeba vždy vysypat koření do skleněných nádob a nenechávat je v původních obalech. Ty v některých případech nejsou znovu uzavíratelné, ale i ty ostatní po čase propustí vlhkost. Sklo je jednak vzduchotěsné, dobře se umývá a neabsorbuje pachy, ale také se ubrání silicím, které většina druhů koření obsahuje.
Skleněné kořenky by neměly být umístěné v blízkosti varné desky. Je to sice praktické, ale teplá pára způsobí, že se sklo zahřeje a koření uvnitř zvlhne. Vhodná bude skříňka v dostatečné vzdálenosti. Poličce byste se měli také raději vyhnout, a to kvůli přemíře světla, kvůli kterému koření brzy vybledne a za krátký čas ztratí i svou chuť.
Tipy pro sušené koření
- Koření přendejte z původních obalů do skleněných kořenek.
- Kořenky by neměly být blízko sporáku ani na slunci.
- Přidáváme obvykle na začátku vaření.
- Chuť zvýrazníme krátkým orestováním, 1–2 minuty.
Čerstvé bylinky poputují do lednice
S čerstvými bylinkami je to o poznání jednodušší. Po zakoupení je stačí opláchnout studenou vodou, osušit a uskladnit v lednici. Pokud chcete, aby tam pár dní vydržely a stále vypadaly i chutnaly jako čerstvé, pomozte jim. Stonky svazků bylinek můžete vložit do sklenice s vodou, nasekané listy zase na tác s vlhkým ubrouskem.
Výjimkou jsou pouze zázvor a česnek. Česnek nepatří do lednice, ale naopak na nějaké suché místo, nejlépe chladné. Zázvor se sice v lednici skladuje, ale nevyžaduje předtím žádné omývání.
Galerie: Jak se pěstují bylinky do supermarketů
Sušené koření stačí krátce orestovat
Sušené koření nemá příliš výraznou chuť, ovšem krátkým restováním se to úplně změní. Stačí jedna až dvě minuty, víc raději ne. Například mletá paprika by po delší době mohla zhnědnout a zhořknout.
Restovat lze kromě papriky veškeré sušené bylinky, směs kari a dalšího indického koření. Při přípravě omáček také klidně celý pepř, nové koření a bobkový list. Na ten ovšem pozor. Pokud máte čerstvý, přidávejte ho až ke konci vaření, jinak by také mohl zhořknout. Sušený bobkový list tuto vlastnost ztrácí a je ho možné vařit jakoukoliv dobu.
Orestovat nezapomeňte ani bylinky, které přidáváte do polévky. Přidejte je už na začátku a krátce osmahněte spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou. Ta díky tomu navíc uvolní vitamíny rozpustné v tucích.
Čerstvému se nic nevyrovná
A to především bylinkám. Pokud máte možnost, vždy sáhněte právě po těch. Do jídel se na rozdíl od sušených přidávají až ke konci vaření. Výjimkou je grilování. V takovém případě čerstvými bylinkami nešetřete už při přípravě marinády.
TIP: Jste mistři grilu? Vyzkoušejte své znalosti v kvízu:
Ať už jsou čerstvě utržené, nebo skladované v lednici, vždy platí, že před použitím by se měly v rychlosti spařit horkou vodou a potom krájet ostrým nožem. Nejlépe keramickým. Některé druhy mají tendenci oxidovat. To, že je něco špatně, poznáte velmi snadno podle barvy. Když byliny ztmavnou, nikdy nebudou tak aromatické. A to je velká škoda. Nejčastěji je to způsobeno právě nevhodným krájením.
Přebytek čerstvých bylinek usušte
Sušení bylin samozřejmě není žádná novinka. Je to prakticky bez práce a zaručíte si tím dostatečnou zásobu až do nadcházející sezóny. Zase je tu jedno ale. Aby si bylinky zachovaly svou vůni a chuť, měly by se sušit co nejrychleji, ale zároveň ne při vysokých teplotách.
Často se objevují celé svazky sušené na sluníčku. To je vůbec nejjednodušší způsob, ale také největší zabiják chuti. Tímto způsobem se bylinky suší zbytečně dlouho a vyprchá téměř veškeré aroma. Uprostřed se navíc stále může držet vlhkost.
Nejprve by se proto měly oddělit listy od stonků, pokud se tedy také nepoužívají, jako je tomu v případě rozmarýnu. Části se potom umístí na pečicí papír a suší buď venku, ale ne na přímém slunci, nebo v troubě při teplotě maximálně padesát stupňů; případně můžete použít sušičku na ovoce.
Tipy pro čerstvé koření
- Bylinky opláchněte studenou vodou, osušte a uskladněte v lednici.
- Stonky svazků bylinek můžete vložit do sklenice s vodou, nasekané listy na tác s vlhkým ubrouskem.
- Před použitím spařte horkou vodou a krájejte ostrým, ideálně keramickým nožem.
- Přidáváme obvykle až na konci vaření, s výjimkou grilování, zde použijeme již do marinády.
- Pokud chcete bylinky usušit, pak co nejrychleji, ale ne při vysokých teplotách.
- Nevhodné je sušení ve svazcích na slunci.
Domácí kořenicí směsi
To, že kupované kořenicí směsi nejsou kvůli svému složení mnohdy nic zdravého, už je všeobecně známé. Existuje celá řada typů, jak si podobná dochucovadla připravit doma, ale osobně to příliš nedoporučuji. Pokud máte osvědčenou kombinaci jednotlivých druhů koření, určitě ji dále používejte. Ale nepřipravujte si ji do zásoby. Jednotlivé druhy mají totiž jiné vlastnosti a kvůli dlouhodobému skladování by výraznější koření nakonec utlumilo aroma ostatních přísad.
Je proto lepší připravit vždy jen malé množství, popřípadě na několik málo dní dopředu. Víc než týden by u sebe koření být nemělo, pokud chcete, aby chutnalo co nejlépe.
Galerie: Poznáte koření „před a po“?