Kandované ovoce je konzervované řepným cukrem. Během úpravy ztrácí vodu, ale i mnohé cenné látky, naopak obsahuje hodně cukru, takže spíše než o ovoce jde o cukrovinku. Patří k oblíbeným vánočním pochutinám, používá se také do některých druhů zákusků a vánočního cukroví.
Vzhledem k vrcholící poptávce po kandovaném ovoci v předvánočním období zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) výsledky průběžné kontrolní akce tohoto sortimentu.
Kandované ovoce lidé obvykle považují za zdravou cukrovinku a je často nabízena zejména dětem. Inspekce proto hodnotila bezpečnost a jakost kandovaného ovoce s důrazem na správné značení přídatných látek. Prověřila také, zda ovoce neobsahuje konzervanty, sledovala přítomnost mj. oxidu siřičitého, kyseliny sorbové, kyseliny benzoové – a nepovolených syntetických barviv.
Galerie: Kandované ovoce obsahovalo neuvedené emulgátory
Z výživového hlediska je přitom lepší se kandovanému ovoci spíše vyhnout, protože přidaný cukr má prokazatelně škodlivé účinky na lidské zdraví. Ukládá se v organismu v podobě tuku a vede ke zdravotním problémům. Zákazníci si mnohdy neuvědomují, že kandované ovoce obsahuje přidaný cukr.
Sušené versus kandované ovoce
- sušené ovoce:
je konzervováno sušením bez použití přírodních sladidel - kandované ovoce:
je konzervováno zvýšením sušiny přídavkem přírodních sladidel
Co obsahovalo kandované ovoce
Inspektoři odebrali u výrobců, distributorů a v tržní síti čtrnáct vzorků kandovaného ovoce. Přítomnost nepovolených syntetických barviv a konzervantů analýza u žádného vzorku nezjistila.
U tří vzorků ale rozbor potvrdil přítomnost na obalu neuvedené přídatné látky, jednalo se o kyselinu sorbovou, brilantní modř a allura červeň, které jsou vnímány jako méně či výrazně nepříznivé emulgátory. „Přestože šlo o látky, které jsou pro daný sortiment povolené, jejich neuvedení na obalu je porušením evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Přehled všech hodnocených vzorků včetně identifikace nevyhovujících zjištění je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.
Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?
Zdroj: SZPI