Vlákno názorů k článku Jak jíst levně a zdravě od EC - 1.) Co je na nizkotucnych potravinach zdraveho? Maji...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 7. 2013 8:52

    EC (neregistrovaný)

    1.) Co je na nizkotucnych potravinach zdraveho? Maji nizsi bod nasyceni chuti (Satiety), tedy vyssi spotrebu (pokud clovek nehlida vedome porce) a maji obvykle vyssi podil cukru a ochucujicich slozek. Tuk v syru skodlivy neni, viz dale.

    2.) Nadbytecne mnozstvi "prazdne" energie. Ano, potencialni pricina obezity a kardiovaskularnich problemu. Ne prijem tuku.

    3.) "Náhradou za bílkoviny jsou v nich použity mouka a tuk, kvalitnější máslo nebo sádlo pak suplují oleje." To je velky problem, uziti nevhodnych oleju - predevsim rostlinych s vysokym podilem polynenasycenych MK, trans MK a ztuzovanych, ktere jsou nachylne k oxidaci (hlavni pricina srdecne cevnich nemoci).

    4.) Vysoky podil nasycenych mastnych kyselin zvysuje hmotnost, riziko infarktu nebo mozkove mrtvice? At si laskave autor precte nejaky vyzkum poslednich triceti let, tohle jsou nikdy neoverene (a obcas primo falsovane, viz Ancel Keys, ktery s tim vsim zacal) observacni studie. Pro urceni pricinnosti je potreba ale kontrolovaneho experimentu nebo alespon podstatne lepsiho statistickeho aparatu nez proste korelace (co treba regrese nebo vicenasobna korelace se zahrnutim promennych, o kterych VIME z kontrolovanych experimentu, ze zpusobuji dane problemy - napriklad vysoky prijem cukru (obzvlaste fruktozy), vysoky prijem energie, nizke mnozstvi pohybu, pomer omega 6/omega 3, prijem trans MK..). Vysoky podil NMK ve strave neni per se nezdravy - viz napriklad narody jako Inuite, Masaiove, Tokelauove. Pro ukazku, jak nekontrolovane faktory zpusobuji zkresleni ve vyzkumech napriklad zde:

    http://www.marksdailyapple.com/does-eating-red-meat-increase-type-2-diabetes-risk/

    5.) Kokosovy olej je nezdravy?! Mozna mluvi autor o ztuzovanem ci jinak upravovanem kokosovem oleji, jinak si to zatmeni mysli neumim vysvetlit.

    6.) NMK zvysuji hladinu celkoveho cholesterolu, ale zvysena hladina celkoveho cholesterolu nezvysuje riziko srdecne cevnich onemocneni. Kde na to autor prisel, co proboha ma vystudovano, kolik vyzkumu cetl? Vi alespon neco o VHDL, HDL, LDL a jeste podtypech LDL (rozdilnych co do velikosti a jejich fungovani v cevnim recisti)? Alespon zminka o omega-6 mastnych kyselinach je spravna. Velky prusvih ve strave je (krom jinych) nevhodny pomer omega 6 vs. omega 3, kde za zdravy se udava maximalne 3:1, zatimco velka cast populace jej ma nekde u 30:1. Taktez je to velky prusvih ve vyzive zvirat - zvirata krmena obilninami maji stejne jako lide prilis vysoky podil omega 6 vs. omega 3, coz se projevuje v tomto pomeru v samotnem mase. Proto je maso zvirat krmennych prirozenou stravou (u nas prakticky jenom BIO, zverina nebo obcas domaci chov) zdravejsi nez konvencni (nehlede napriklad na nizsi spotrebu leku, protoze takto krmenna zver je zdravejsi).

    7.) Jenom prosta uvaha - pokud clovek uziva jako energii svuj vlastni ulozeny tuk, ktery je slozeny z NMK (a to clovek zdrave se stravujici uziva velmi casto), tak to dle hypotezy o skodlivosti NMK znamena, ze priroda (evoluce) obdarila cloveka zdrojem energie, ktery mu vysoce skodi. Protoze neni prakticky rozdil, jestli ten tuk snim nebo jestli jej jako energii pouziju z vlastnich zasob. Trosku pritazene za vlasy, zda se mi.

    8.) Kvalitni potraviny zlepsuji zdravi. Ano, s tim souhlasim, pokud za kvalitni potraviny povazujeme ty "prirozene". Hlavne cerstve sbirana (v nekterych pripadech i vhodne uskladnena) zelenina, ovoce, houby, maso a vejce z prirozene se stravujicich zvirat, dtto pro mleko a mlecne vyrobky (pokud nema clovek problemy s laktozou nebo kaseinem), orechy a semena(opet vyjimka pro alergie).
    Musli tycinka spojovana glukozovym sirupem a ztuzovanym nekvalitnim olejem moc kvalitni a zdravou potravinou neni. Smazeni na vysoce stabilnich tucich - sadlo, maslo, kokosovy olej. Minimalne upravovane tuky ve studene kuchyni s vysokym obsahem omega 3 mastnych kyselin nebo s co nejnizsim obsahem omega 6 (rybi, lneny, orechove, olivovy).
    Nicmene i spousta lidi stravujici se nevhodnou stravou muze byt zdravejsi nez vetsina populace. Staci si hlidat, abych se neprejidal - to je prvni uzitecny krok, ktery ta referencni vetsina nepodnika. Tim muzete usetrit na penezich a ty muzete vrazit do kvalitnejsich zakladnich potravin.

  • 24. 7. 2013 9:09

    Milan (neregistrovaný)

    Dík. Lepší než celý článek :) Já už to s tou osvětou vzdal. Kdo chce, ten vyzkouší na sobě a kdo nechce, tak tomu není pomoci.

  • 25. 7. 2013 13:25

    Zpravodaj ze všude vás obklopující prdele světa (neregistrovaný)

    My si dnes ta zvířata chovaná na maso, krmená výhradně BIO rostlinou stravou nedokážeme již ani vzdáleně představit.

    Například ještě před válkou se běžně krmila prasata zbytky po výlisování lnu, konopí (až 25-30% bílkovin v původní hmotnosti semene, spousta esenciálních mastných kyselin - po vylisování ještě nejméně 10%). Za komunistů, než se začalo pasteurizovat pivo, mohla dostat tak nanejvýše melasu. Dnes ani to ne. Dnes je pomalu zdravější maso nejíst vůbec (rozhodně nevěřím že má hodnotu, kterou za něj platím v obchodě).

    P.S.
    Krávy prý konzumovali za komunistů prošlé lentilky. Že by pokus o změnu výroby kakaového mléka?

  • 26. 7. 2013 7:30

    Jiří (neregistrovaný)

    Ono u rostlin to lepší nebude. Takže asi lepší nejíst vůbec...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).