Myslím, že článok o ničom, neviem ako autorka došla k takým výsledkom. Ja len za svoju profesiu sa môžem vyajdriť: vybrať si z dvoch jedál v školskej jedálni nie je všade možné, oddelené tiché a pokojné sedenie ktoré by patrilo k obedu je tiež zidealizované- učitelia sedia v jedálni plnej deti a na rozdiel od hodín, kde je relatívne ticho a kľud v školskej jedálni je samozrejmosťou hluk ako cez prestávku, ináč to nejde.V čase obeda sa striedajú učitelia vo vykonávaní dozoru, teda k relatívne lacnému obedu bonus navyše.A ak je jedlo fádne tak ako u nás alebo pripravované z polotovarov kúpených v sieti hypermarketov tak si radšej uvarím doma. Ale je pravda, že v školských jedálňach by sa malo variť podľa určitých zásad správnej výživy tak verím, že niekde to aj funguje.
Přesně tak, Vitalia není špatný web, tenhle článek je ale splácanina všech možných předsudků, které lidé mají, myslím, že na místě by ho spatlal dohromady úplně kdokoli, bez jakéhokoli výzkumu. Též mohu hovořit za učitelskou profesi - a souhlasím s výše napsaným. Paní autorko, zkuste si to někdy, než jen tak střelíte něco od boku, co si možná pamatujete ze svých školních let. Stejně tak mi ale za vlasy přitažené připadne popisování oběda nějakých businessmanů apod -možná to tak chodí v americkém filmu, ale realita tak přehnaná určitě není, znám mnoho firemníků, co se stravují v klasické jídelně a nemají tendence každé poledne srkat ústřice a zapíjet to šampaňským na účet protistrany. Totéž platí o IT, přece neznamená, že když dělám "do počítačů", vládne mému jídelníčku bageta, pizza a RedBull. To je to samé jako tvrdit, že všichni "ajťáci" mají zaručeně na stole totální chaos, rozcuchané vlasy, žijí mimo realitu a jejich mluvě nerozumí nikdo, krom lidí od nich z profese.
Atd atd.
Příště prosím nějaký erudovanější článek než takové slátatiny
... no to snad ne. Takovou (ehm) jsem už dlouho nečetl. Osobně neznám nikoho, kdo by se stravoval podle tohohle článku. Ale prázdné místo na titulce je nutné něčím zaplácnout, i kdyby to mělo být tak málo výživné, jako tento článek. Mám Vitalii celkem rád, ale rozhodně to neplatí pro všechny články.
Možná příspěvek o stravování VŠ asistenta na univerzitě. Jíme v jídelně se studenty, stojíme ve frontě se studenty a máme zpravidla i stejný časový rozvrh, tedy na jídlo tak cca 5 - 10 minut. Zbytek do těch 20 minut tvoří fronta. Přestože jsou tu mírné dotace, oběd je relativně malý a docela drahý, cca 50 - 60 korun bez polévky a pití. Kultura nic moc, rychlovka, spěch. Někdy při pozdním vyučování je tu klid a ticho, ovšem výběr z jídel je mnohem měnší. Nemáme si co závidět.
To je nějaká kompilační práce na téma stereotypy? Jako programátor se snažím jíst zdravě, pravidelně. Nepracuju do noci a necpu se pizzou a energetickýma nápojema.
Na oběd odcházím od počítače a jdu si sednout ke stolu do kuchyňky. Pravda, jím většinou to, co si navařím předchozí den doma. Vaření mě baví, snažím se vařit zdravě a chutně, vím co jsem si do jídla dal a uvařím i pro přítelkyni.
Nechci jíst blafy a hotovky, co mi někdo doveze. A při jídle u monitoru to člověk jen zhltne, nepochutná si, pořád někdo chodí a něco chce, až mi to vystydne.
Ajťáci v okolí včetně mě buď chodí na oběd do restaurace a leckdy i dál od kanclu, když je dobrá, nebo si navaříme doma. Pizzu či bagetu obědvá odhadem 5% strávníků. Autorku bych upozornil, že ajťáci jakožto lidé s nadprůměrnou inteligencí a znalostmi rozhodně o neduzích fastfoodů vědí víc než řidič kamionu už jen z principu, a tak se dle toho rozhodují. My dokonce víme, že muesli, nízkotučné jogurty a knaeckenbroty mají se zdravou stravou pramálo společného, takže kdyby se autorka chtěla poučit, tak se ptejte.
Taky bych řekl, že lidé v IT jedí často možná zdravěji, než běžnější kancelářské profese. To ani nemusí být nějakou znalostí, ale třeba i vyššími platy, takže není problém chodit na normální obědy do restaurace. Zatímco jinde se snaží šetřit a ohřívají si jídlo z domu (což asi nevadí) nebo jí bagety a spol, což z dlouhodobého hlediska asi moc neprospěje.
Tak tak, já si tedy nejraději vařím sám nebo si i v práci něco ukuchtím, třeba můj oblíbený salát (cibule, paprika, rajčata, dressing, sýr, tuňák) apod. Neznám žádného ajťáka (což je slovo, které nemám rád), co by jedl brambůrky. Jde o pomýlené názory a tento článek je dost zavádějící, skoro bych řekl na objednávku.
Naprostý nesmysl. Jsem učitelka - obědvám nemastné neslané jídlo ve stejné jídelně jako mládež, ve stejném hluku, stojím frontu na jídlo stejně jako oni. A nikdy si nemůžete přidat a hlavně nikdy si nevyloudíte zbytky pro rodinu domů!!!!!!!!! To jste viděla kde? Učila jsem na třech školách a nikde to nikdy nebylo jinak. Zhazujete učitele lživou pomluvou že loudíme zbytky a odnášime si je domů ?
Úplná blbost od začátku do konce.
Málokterá škola učitelům poskytuje stravenky a má vlastní jídelnu, často je spádová, v menších městech dokonce jen jedna pro více škol, takže se oblékat musí všichni stejně. Výběr ze dvou jídel opravdu nenabízí leckterá jídelna, v našem okolí pokud vím dokonce žádná. A ne všude je prostor oddělený od žáků.
Ne, učitelé to u nás opravdu nemají tak jednoduché, jak by to mohlo z tohoto článku vyznít.
Škoda, že tu nejde známkovat autory, asi by je to motivovalo k jiným výkonům, než snůška blábolů vycucaných z prstu během přestávky na svačinu...
Jestli ten článek vychází z nějakého seriozního průzkumu, tak se omluvím, ale nejdřív by to chtělo uvést citaci na příslušný výsledek výzkumu ve formě článku v odborné publikaci.
V životě sem nepřispěl do diskuze pod článkem, ale teď to nejde jinak - Vitalii považuju za většinou kvalitní zdroj informací, nicméně větší snůška blábolů by se tady hledala jen těžko - gratulace.
Působí to jak z palce na noze vycuclá slátanina, plná těch nejprimitivnějších stereotypů, která vznikla, protože pár normovaných stran se do deadlajny prostě muselo dodat. A nebo heroin.
Drahá slečno nebo paní Čepelíková, budu stručný - vy o tom, jak probíhá stravování v praxi zejména u některých profesích zhola nic nevíte, jen opakujete směšné stereotypy = chováte se jako většina militantních zastánců tzv. "zdravého stravování", čímž paradoxně vaší myšlence zdaleka nejvíce škodíte.
Je to jednoduché - poslanec se stravuje v kantýně dotované státem (tj.lidmi, kteří ve valné většině nevydělávají ani třetinu), protože při svém ,,hubeném" platu by ho placení nedotovaného obědu zruinovalo. O téhle pakáži bych v této souvislosti nic nepsal, akorát to lidi otráví:-(
Když se mluví o tom, že poslanci by také měli chodit "do práce", tj. na zasedání sněmovny, začnou poslanci vřeštět, že nejsou žádní zaměstnanci. Dtto jejich vypečené paušály na kdeco, které zaměstnanci musí vyúčtovat.
Ovšem když jde o jejich laciné žrádlo, můžou přece mít dotovanou jídelnu jako každý jiný zaměstnanec...
Pracuji v kanceláři, mám nadprůměrný plat, ale na rozdíl od svých kolegů si jídlo nosím z domu. V dosahu mám několik restaurací i "závodek", ale tamní jídlo mi nechutná nebo mi přijde příliš drahé.
Ráda vařím, takže si skoro každý den uvařím předem něco na oběd, jedna porce připadne drahé polovičce a občas pozvu za stravenku kolegyni, takže se mi to i vyplatí. Z práce do restaurace na oběd vyrazím jen asi jednou nebo dvakrát do měsíce a to hlavně kvůli potlachu s kolegy. Nevařím úplně každý den, někdy postačí jen zelenina, cottage a pečivo...
Jako dělník pracující na tří směnný provoz, a za každého počasí,venku, je teplé a dobré jídlo, z filmu sci-fi, kolikrát ani na svacinu a oběd prostě čas není, chleby s...z domova, či jiné pečivo, sem tam ovoce, někdy pochybné zavodky, a špinavé jídelny, kam chodí různá společenství..., je fakt 80-120kc dost peněz za blaf.Ohrat si jídlo z domova není kde,je to špatné
Zdam nemálo dělníků co dělají zedniky a je fakt ze nejdou ani na to poledni menu kvůli tomu ze je pro ne moc dat 90 Kč denně. A pokud by někdo říkal ze by se měli zamyslet co, kde dělají, atd... U nás vám šéf při pouhém náznaku jakékoliv stížnosti řekne jen ad jdete dělat jinam ze na vaše místo čekaji minimálně další 4 lide. To je realita.