Hlavní navigace

Bedly, které na řezu zčervenají, raději nejezte. Mohou vyvolat zdravotní potíže

Sdílet

Kdo si poslední týden nepřinesl z lesa aspoň jednu bedlu, jako by nebyl. Jedlou bedlu vysokou většinou spolehlivě pozná i ten, kdo jinak houby moc nesbírá. I tady je však třeba dávat pozor, abyste se nesekli. Občas se objeví nejedlá nebo dokonce jedovatá kolegyně. Naštěstí ne moc často.

Bedly jsou všeobecně oblíbené pro svou jemnou chuť a snadnou přípravu – stačí je krátce podusit na másle. Ale kupodivu se kolem nich drží i pár mýtů, například tvrzení, že bedly se nedají nasušit. To není pravda. 

Mimochodem, pro bedly vůbec není třeba vyrážet hluboko do lesa, daří se jim na jeho krajích či loukách a mezích. Právě poměrně teplé a přitom na deště vydatné počasí jim svědčí, a proto jich teď roste tolik. 

Oblíbená bedla vysoká (macrolepiota procera) roste na podobných místech jako žampiony, ale ve srovnání s nimi existuje o dost menší riziko, že sáhnete po bedle nejedlé nebo jedovaté. Takových druhů bedel je totiž málo a jsou poměrně vzácné. Jedovatých a ke konzumaci nevhodných žampionů je rozhodně více. 

KL24

Naprostá většina jedovatých hub má příjemnou chuť Přečtěte si také:

Naprostá většina jedovatých hub má příjemnou chuť

Na jaké druhy bedel si dát pozor: 

  • bedla ostrošupinná (daleko menší, celohnědý klobouk, na okraji podtočený), jedovatá
  • bedla chřapáčová (široké bílé lupeny, poměrně vzácná), mírně jedovatá 
  • bedla červenající, není jedovatá, ale citlivým jedincům může způsobit zažívací i jiné potíže (typické pro ni je, že se na řezu zbarvuje do oranžova nebo do červena) 
  • bedla zahradní, považována někdy za poddruh bedly červené, není jedovatá, ale citlivým jedincům může způsobit zdravotní potíže
  • podle webu myko.cz se vyskytly i záměny za jedovatou muchomůrku tygrovanou (Amanita pantherina) a muchomůrku zelenou (Amanita phalloides), ty ale na rozdíl od bedel vyrůstají z pochvy.

Takhle vypadá bedla vysoká

Klobouk má v průměru 100–300 mm, v mládí je protáhle vejčitý, později se kuželovitě rozevírá, dospělá plodnice je až plochá s hrbolem na temeni. Povrch mladých plodnic je hladký, jemně vláknitý, hnědé barvy. Růstem se pokožka trhá a zůstávají z ní hnědé střechovitě uspořádané šupiny na bělavé vatovité dužnině, hrbol zůstává hnědý.

Zdroj: Myko.cz

Opatrnost je na místě zejména u bedly červené, která v Česku roste docela často. V září roku 2011 byl dokonce v Plzeňském kraji zaznamenán smrtelný případ starší ženy, která prokazatelně zkonzumovala bedlu červenající a její smrt měla s touto houbou údajně přímou souvislost, připomíná web rostou.cz tragický případ. Laboratorní zkoumání sice neobjevilo v bedlách červenajících žádné klasické toxické látky, ale houba vyvolává alergické reakce, které mohou svými projevy připomínat otravu. Postižený člověk trpí žaludečními problémy, mohou se přidat otoky, dušnost, zarudnutí pokožky a vyrážka. Kožní projevy jsou mnohem častější u lidí, kteří jídlo z těchto bedel zapíjejí alkoholem. Většina lidí bedly dusí na másle, případně smaží obalené v trojobale. Přitom i tyto houby je možné sušit, ovšem bohužel nejsou tak kompaktní jako třeba hřiby. Doporučuje se proto sušené bedly namlít nebo podrtit a používat vzniklý prášek jako houbové koření. Musí se skladovat v suchu kvůli riziku vzniku plísní. Sušit a následně zpracovávat lze jak klobouky, tak nohy bedel. Klobouky mladých bedel lze rovněž použít při vaření jako jakékoli jiné houby, případně lze pevnější bedly pokrájet a naložit. 

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).