Hlavní navigace

Nenechte se ošidit, pijte jen opravdové prosecco z těch správných lahví

30. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Už jste pili prosecco ze sudů? Pak vás nejspíš ošidili. Protože pravé prosecco se prodává pouze ve skleněných lahvích. Stává se však, že v některých restauracích či třeba stáncích na trzích a různých akcích pod tímto názvem nabízejí jakékoli perlivé víno.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele a provozovatele na výskyt klamavého nabízení perlivého vína (též frizzante), a to – vědomě, nebo nevědomě – zneužitím chráněného názvu „Prosecco“ ze strany některých provozovatelů, jako jsou restaurace, bary, stánky, vinotéky, vinárny a podobně. 

Jaký je rozdíl mezi proseccem, šampaňským a sektem? Přečtěte si také:

Jaký je rozdíl mezi proseccem, šampaňským a sektem?

Vína označená „Prosecco“ musí splnit několik podmínek:

  • Hrozny pro výrobu (převážně zastoupené moštovou odrůdou Glera) musí pocházet z oblasti zahrnující následující italské provincie: Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Venezia (Benátky) a Vicenza.
  • Výroba a následné plnění vín do nádob musí rovněž probíhat v některé z těchto provincií (až na dílčí výjimky stanovené příslušnou specifikací).
  • Víno musí být naplněno do tradičních skleněných lahví. Výjimkou z tohoto pravidla je pouze přímé uvádění na trh vína Prosecco baleného ve skleněných demižónech o objemu až 60 litrů konečnému spotřebiteli.
  • Podobné podmínky platí i pro vyšší kategorii produktu – šumivé víno (též spumante, s přetlakem v nádobě nejméně 3 bary).

Výraz „Prosecco“ je v rámci Evropské unie registrován jako chráněné označení původu – jde o označení výjimečných zemědělských produktů nebo potravin z určitého regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím. 

Chráněné označení původu „Prosecco“ je právní úpravou chráněno proti zneužívání u srovnatelných výrobků, podobně jako se používá pro jiné nápoje označení „Champagne“. 

Pijete prosecco?

Perlivé nebo šumivé víno označené ‚Prosecco‘ může být spotřebitelům prodáno pouze ve skleněné lahvi (balené) nebo jako rozlévané ze skleněné lahve. Pokud by spotřebitel například v restauraci chtěl konzumovat celou láhev na místě, musí být tato láhev otevřena pouze před ním, a nikoli v zázemí dané provozovny, upozorňuje  Pavel Kopřivatiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Jakýkoli provozovatel nabízející k prodeji víno pod chráněným názvem „Prosecco“ nebo jiným názvem, který ho má co nejvíc připomínat, které však ve skutečnosti pochází z jiných než výše uvedených oblastí, nebo dokonce z jiného státu, nebo by bylo stáčeno/čepováno/rozléváno z jiných obalů než ze skleněných lahví (například z KEG sudů), se podle Kopřivy dopustil zneužití chráněného označení.

Takový přestupek je z pohledu zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, chápán jako falšování předmětného produktu, za které hrozí sankce. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).