Rada číslo jedna zní možná podivně, ale rozhodně se jí držte. Čerstvá ryba musí být slizká.
Když si kapra necháváte zabít a předtím si ho vyberete přímo z kádě, asi to tolik řešit nemusíte, stačí, když vypadá čile a má jasné oči, ale pokud kupujete rybu už zabitou, tohoto pravidla se držte u kádě stejně jako v kamenných obchodech s rybami.
Tam si rybu také očichejte, má vonět po vodě. Pach zvaný rybina, sice nevoní každému, ale je také v pořádku, na rozdíl od zatuchlosti nebo dokonce hnilobného zápachu. Kapři bývají cítit i po bahně, což není na závadu, ale pokud vám to vadí, ptejte se po rybách ze sádek, kde bývá proudící voda. Po bahně bývají cítit především ti, co byli vyloveni přímo z rybníka.
Jak se zbavit bahnité chuti? Kapří tipy a triky
Hnědá barva i maz vadí
Pokud jde o již zmíněné oči, musí být jasné a vypouklé, zatímco u žaber se zajímejte o jasně červenou barvu. Pokud má ryba zašedlé žábry a krev je nahnědlá nebo se kolem žaber či jinde objevuje nahnědlý maz, běže rychle jinam. Tahle ryba čerstvá nebude.
To, zda je svěží, si můžete ověřit i jednoduchým testem – když do ryby v oblasti břicha píchnete prstem, musí být na dotek pružná a důlek se za chvíli vyrovná, pokud ne, ryba už na pultě leží nějaký čas, a proto ji raději nekupujte. Ryby, které už na pultě nějaký čas leží, mají zapadlé oči potažené hlenem a měkké maso.
Kapra však nemusíte kupovat jen u kádě, ale také v specializovaných obchodech nebo ve velkých hypermarketech, které rovněž mívají oddělení čerstvých ryb. Nabízejí je buď přímo z nádrže, zabité nebo balené, ani těch posledních se přitom nemusíte bát, jen se zajímejte o datum balení. Pokud možno, kupujte ryby balené vakuově. Když se na povrchu rybího těla vysráží tekutina, měla by být čirá a ne mléčná, což je prvním znakem toho, že se ryba kazí.
Přečtěte si: Kapr ve vaně: největší stres v jeho životě
Když nechcete kapra
Někteří lidé kapra nejedí, ale ryby se vzdát nechtějí, místo něho volí například lososa (více Dáme si do nosa – lososa!). Na výběr je však mnohem více sladkovodních či mořských ryb. Slavnostní vánoční tabuli přitom prospěje, když zvolíte rybu čerstvou, nikoli třeba mraženou.
Bát se nemusíte ani u mořských ryb, protože pokud se správně chladí a je v bedně u ledu, vydrží čerstvá tři až čtyři dny, což na dopravu do Česka bohatě stačí. Při vlastním výběru pak sledujte stejné ukazatele jako u výše zmíněného kapra, tedy například stav očí i pružnost kůže.
Nechcete celou rybu ale jen několik kousků filet? Pak si je nechte nakrájet čerstvé, protože zatímco celé ryby mají ležet na ledové tříšti a ta by měla být nejen pod nimi, ale i kolem nich, filetám to nesvědčí – natahují do sebe vodu a blednou, samostatně položené na tácku zase osychají. Rybí filet by pak měl mít jednolitou pěknou barvu bez hnědých nebo žlutých flíčků, maso má být pevné a držet při sobě i na kosti.
Již zabitou rybu skladujte v chladničce, a to nejdéle dva dny, kdybyste ji tam měli mít déle, musí do mrazáku.
Pozor, někde by se vám mohli pokusit prodat již zmraženou a znovu rozmraženou rybu coby čerstvou, to se však v žádném případě nesmí. Poznáte to mimo jiné tak, že taková ryba nebude potažená slizem a nebude mít pružné maso.
Rady od profesionálního „kuchače“: Jak správně vykuchat kapra, aby neskončil v popelnici?
Jak poznat zdravou rybu?
- Čerstvá ryba musí být slizká.
- Ryba má vonět po vodě; pach rybiny je ale také v pořádku.
- Pokud nechcete, aby byl kapr cítit po bahně, hledejte ryby ze sádek.
- Oči ryby musí být jasné a vypouklé.
- Žábry mají mít jasně červenou barvu
- Píchněte do ryby v oblasti břicha prstem, musí být na dotek pružná a důlek se za chvíli vyrovná.
- U balených čerstvých ryb vysrážená tekutina musí být čirá a ne mléčná.
- Rybí filet by měl mít jednolitou barvu bez hnědých nebo žlutých flíčků, maso má být pevné a držet při sobě i na kosti.
Přečtěte si: Čeho si všímat u prodejců kaprů
Co je špatně:
- ryba není slizká
- zašedlé žábry
- nahnědlá krev
- nahnědlý maz kolem žaber či jinde
- zapadlé oči
- změklé maso, nepružná kůže
- u balených čerstvých ryb vysrážená tekutina mléčně zbarvená
- rybí filet – flíčky, změklé maso