Ledové saláty u nás nemají moc dlouhou tradici, tedy co se pěstování týče. Jak se ale na trhu objevily, tak se po nich strhla obrovská poptávka a z prvních salátových míst vyřadily salát hlávkový. A to jak díky příznivé ceně, tak i výrazně delší výdrži.
Pokud salát nebudete vystavovat výrazným teplotním šokům, a to ani při přepravě z obchodu domů, pak vám v lednici může vydržet i déle než týden. I když nejlepší je čerstvý, právě utržený na poli, jak jsme se konci května přesvědčili při návštěvě ZVO Group, jedné z největších zemědělských skupin v Česku, která vznikla jako rodinný podnik. Právě tam nám jejich salát dali ochutnat a poradili, jak si v obchodě počínat, abychom vybrali ten nejchutnější.
Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina
O chuti rozhoduje péče, odrůda i stáří
Jaký bude ledový salát, záleží na odrůdě, počasí, za kterého skoro tři měsíce vyrůstal, i na tom, zda byl pravidelně zavlažován. Pokud si domů přinesete salát, který vám po prvním soustu zkazí chuť, neb je hořký, pravděpodobně jste si domů přinesli salát starý. Abyste tedy nekoupili hořkost skrytou uvnitř ledového salátu, je dobré ho dobře prohlédnout. Pokud má hnědé, ovadlé listy, u košťálu nahnívá, nechte ho v obchodě uhnívat dál.
Hlávka, kterou si vložíte do košíku, by měla být v první řadě pevná. „Pokud je hlávka velká, bílá a tvrdá, tak už je salát starší, a bude tedy pravděpodobně přezrálý,“ říká Petr Štefko, obchodní ředitel ZVO Group. Ale aby nedošlo k mýlce, neplatí, že čím větší či těžší ledový salát, tím starší a tím pádem přezrálý a uvnitř hořký. Standardní hmotnost ledového salátu je čtyři sta až pět set gramů. Nejdůležitější při výběru je tedy barva, pevnost, celistvost, svěžest.
Přezrálý ledový salát prozradí košťál
Pokud si nejste jistí, v jaké kondici je váš salát, který si týden šetříte v lednici, rozřízněte ho a podívejte se na délku jeho košťálu. Pokud je dlouhý a vnitřní srdíčko salátu je příliš žluté, je salát přezrálý a nepochutnáte si na něm.