Jednou jsem tak dostala chuť na zmrzlinu se smetanou. Tak jsem prošmejdila všechny mrazící boxy v místních supermarketech a Jednotě. A hádejte, kolik jsem jich našla? Žádnou! Všechny měly v sobě rostlinný tuk. I ty s nápisem "smetanová chuť".
A jak je to s točenou/kopečkovou zmrzlinou? Asi stejně jako s krájenými salámy a váženými párky. Tam se to složení taky nedozvíte, pokud je netisknou na samolepku jako u Steinhausera. :-(
My doma kupujeme už jen smetanové. Jsou sice poměrně drahé, ale zase je to jen mls (člověk to nejí na kila), a nevidím důvod, proč bych měla konzumovat náhražky a všelijaké syntetické látky... Na ulici si zmrzlinu většinou nekoupím (pokud to není značka, kterou znám; jenže ty se na ulici prodávají spíš ojediněle). Hodně je (díky agresivnímu marketingu Bohemilku) vidět "zmrzlina z Opočna," jenže ta je tak šizená, že už to hůř snad ani nejde. (Složení jejich instantních směsí je na jejich webu.) Myslím, že je fajn naučit se dělat domácí zmrzliny.