Snižování kvality je už pěkných pár let kec či spíše mylný dojem, daný tím, že se o tom hodně mluví (což je obecně dobře).
Reálně ale naprosté dno nastalo už před pěknými pár lety, odhaduji tak někdy po roce 2000. Tehdy jsem například prakticky přestal kupovat špekáčky, protože riziko koupě náhražek nacpaných sójou bylo extrémní a fakt to nebylo k jídlu. Mimochodem sója jako taková taky zažila "boom" už před delší dobou (tam bych to viděl už někam do 90tých let), trend prodeje různého "sójového masa", vydávaného navíc za zdravou stravu, už je také minulostí, dnes se na to tolik nenarazí.
V poslední době kvalita spíš zvolna roste, třeba zmíněné špekáčky dnes nemám naprosto žádný problém koupit v kvalitě minimálně přijatelné, ne-li vyloženě dobré atd.
Pořád je co zlepšovat a v tomto smyslu skutečně větší medializaci tohoto vítám, trochu mi ale vadí, když si podle řady reakcí dost lidí myslí, že je situace momentálně naprosto nejhorší, to prostě pravda není.
Jinak kvalita potravin před rokem 1989 by byla na hodně dlouhou debatu. Sám jsem dost starý na to, abych to mohl porovnat osobně a celkově vzato bych doporučil nedělat si iluze. Třeba na vámi uvedeném odkazu zmíněné rohlíky před rokem 1989 nebyly proti dnešním lepší ani náhodou. Zrovna tak kvalita mléka nebyla zas tak idylická a tak lze pokračovat. Možná byla o něco lepší kvalita chleba (při porovnání "běžného průměru"). U piva je dost zmatek se značením a stupňováním, ale celkově vzato bych řekl, že ve výsledku není rozdíl a lze koupit pivo jak dobré, tak hnusné úplně stejně dnes jako před rokem 1989.