Vlákno názorů k článku Jak rostly ceny potravin? Podívejte se od agent 003 - nemůže být a nebude nízká. Klišé "levných potravin",...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2014 9:24

    agent 003 (neregistrovaný)

    nemůže být a nebude nízká. Klišé "levných potravin", které tu bylo od listopadového převratu, je jen levným propagandistickým trikem. Ke statistickému poklesu cen potravin došlo počátkem 90. let v důsledku snižování kvality. Tomu se říká skrytá inflace. Statistika nesleduje, jestli ten páreček, který měl v roce 1990 85% masa, ho má nyní 40, 20 nebo 0%. Docela dost dobře je to vystihnuto na webu
    http://potraviny-za-komunismu.webnode.cz/

  • 3. 2. 2014 10:46

    Mareš (neregistrovaný)

    Jde ovšem o to, jestli ten obsah masa klesá proto, že by masokombinát jinak zkrachoval, nebo proto, že to prostě legálně jde.

    Oni se všichni tváří, že snižování nákladů je pro firmu otázka existenční; ale o tom, že takto uspořené peníze nejdou zpravidla ani tak do investic, jako spíš do kapes akcionářů a do odměn manažerů, už se taktně mlčí.

    Četl jsem kdysi takovou milou větičku: "Uvádí se, že 80% z všech částek, které zákazníci utratí ve prospěch globálních řetězců, v okamžiku platby - bezhotovostní - zmizí z dané země." A to si pište, že už se sem nevrátí. (Ostatně, on je celý ten článek značně výživný, navíc k tématu, takže ho tady rovnou odkážu: http://www.bloc.cz/bloccz/art_370/a-pak-koupil-koninu-pro-celou-rodinu.aspx)

  • 3. 2. 2014 10:46

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Kontrolní otázka: Proč je cena řady potravin v Německu nižší než u nás? Zeby tam měli ještě méně kvalitní než tady?

  • 3. 2. 2014 10:52

    P2010 (neregistrovaný)

    Nebo proto, ze by snad tamni zamestnanci v potravinach meli jen tretinovy plat oproti zdejsim ?

    Podotazka, kolik procent retezcu na uzemi Nemecka je domacich ?

  • 3. 2. 2014 12:07

    agent 003 (neregistrovaný)

    Docela hodně kontrolních otázek, na které bych rád znal odpovědi. Jenže dnes je nikdo nedá. Dříve existovala v ČT, Hospodářských novinách či Zemědělských novinách ekonomická oddělení, která se fundovaně zabývala ekonomickými odbornými otázkami. Dnes nastoupila generace pisálků, kteří ničemu nerozumí a myslí si, že když do novin dají nějaký graf odjinud nebo tabulku měn, že jsou kdovíjakými odborníky. Já mám taky otázku. Např. kolik zisku ročně vyvážejí z naší republiky nadnárodní společnosti kšeftující s potravinami? Nebo jaká je marže v Německu a jaká marže v ČR. Jediné, co vím, je to, že socialistická Jednota měla průměrnou marži 12%, dnešní obchodní řetězce mají průměrnou marži 28%.

  • 3. 2. 2014 16:29

    Kybernet (neregistrovaný)

    No jo, když ty informace, co produkovali odborníci, dneska celkem nikoho nezajímají. Rozhoduje pár klíčových slov, nic jiného se moc nečte / nesleduje.

    Tak si je dohledejte sám a můžete je v jednom balíku prodat dalším zájemcům, pár jich ještě bude, možná i stát samotný. Informace jsou to často veřejné, jenom je potřeba trocha pátrání - ve výsledovkách na zahraničních burzách, v datech ČSÚ a v listinách v obchodním rejstříku.

  • 5. 2. 2014 11:02

    thr

    Snižování kvality je už pěkných pár let kec či spíše mylný dojem, daný tím, že se o tom hodně mluví (což je obecně dobře).
    Reálně ale naprosté dno nastalo už před pěknými pár lety, odhaduji tak někdy po roce 2000. Tehdy jsem například prakticky přestal kupovat špekáčky, protože riziko koupě náhražek nacpaných sójou bylo extrémní a fakt to nebylo k jídlu. Mimochodem sója jako taková taky zažila "boom" už před delší dobou (tam bych to viděl už někam do 90tých let), trend prodeje různého "sójového masa", vydávaného navíc za zdravou stravu, už je také minulostí, dnes se na to tolik nenarazí.
    V poslední době kvalita spíš zvolna roste, třeba zmíněné špekáčky dnes nemám naprosto žádný problém koupit v kvalitě minimálně přijatelné, ne-li vyloženě dobré atd.

    Pořád je co zlepšovat a v tomto smyslu skutečně větší medializaci tohoto vítám, trochu mi ale vadí, když si podle řady reakcí dost lidí myslí, že je situace momentálně naprosto nejhorší, to prostě pravda není.

    Jinak kvalita potravin před rokem 1989 by byla na hodně dlouhou debatu. Sám jsem dost starý na to, abych to mohl porovnat osobně a celkově vzato bych doporučil nedělat si iluze. Třeba na vámi uvedeném odkazu zmíněné rohlíky před rokem 1989 nebyly proti dnešním lepší ani náhodou. Zrovna tak kvalita mléka nebyla zas tak idylická a tak lze pokračovat. Možná byla o něco lepší kvalita chleba (při porovnání "běžného průměru"). U piva je dost zmatek se značením a stupňováním, ale celkově vzato bych řekl, že ve výsledku není rozdíl a lze koupit pivo jak dobré, tak hnusné úplně stejně dnes jako před rokem 1989.

  • 6. 2. 2014 17:06

    pohodář (neregistrovaný)

    No tak ty máš pane ale opravdu dost. Ty jsi asi spadl z višně,že jsi schopnej tady psát takové nesmysly. Asi znáš tu dobu jen z vyprávění,pač jinak bys takovou blbost,co se týče kvality potravin,nemohl napsat. Už jen to pečivo,dříve aspon vydrželo 5 dní a stále bylo k jídlu,dnes se nedá na druhý den jíst a jak páchne.... Tak nemel a běž si na levné "dobré lahvové pivo...."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).