Hlavní navigace

Jak rozpoznat český česnek od asijského?

23. 8. 2011

Sdílet

Jak česnek nakupovat, uchovávat a zpracovávat? „Vše, co byste měli vědět o česneku“ – to je téma sobotních farmářských trhů v Pražské tržnici. V sobotu 27. srpna 2011 se do Pražské tržnice vrátí farmářské trhy (Holešovický farmářský trh). Organizátoři se tentokrát rozhodli návštěvníkům připravit tak trochu vzdělávací akci na téma česnek. Tato někdy kontroverzně diskutovaná plodina bude předmětem prezentace člověka nejpovolanějšího – farmáře Pavla Illa ze Šlapanic, který se již deset let věnuje…

Jak česnek nakupovat, uchovávat a zpracovávat? „Vše, co byste měli vědět o česneku“ – to je téma sobotních farmářských trhů v Pražské tržnici.

V sobotu 27. srpna 2011 se do Pražské tržnice vrátí farmářské trhy (Holešovický farmářský trh). Organizátoři se tentokrát rozhodli návštěvníkům připravit tak trochu vzdělávací akci na téma česnek. Tato někdy kontroverzně diskutovaná plodina bude předmětem prezentace člověka nejpovolanějšího – farmáře Pavla Illa ze Šlapanic, který se již deset let věnuje výhradně pěstování česneku a každý den ho dováží čerstvý do haly 22 v Pražské tržnici. „Český zákazník je klamán tím, že při nákupu česneku je jako země původu uváděná České republika a to je vlastně možné pouze jedenkrát za rok a to na přelomu července a srpna, kdy se český česnek sklízí. Během roku čerstvý český česnek nekoupíte, pouze pokud je ze skladu,“ říká Pavel Ill.

Přečtěte si: Kam zmizel český česnek?

„Naši farmáři přivážejí každý den do haly 22 čerstvou zeleninu, gurmánské speciality a další sezónní produkty. Víme, že zákazník často neví, jaký česnek kupuje a zda je to opravdu ten český. Proto jsme se domluvili s odborníkem, farmářem Pavlem Illem a v rámci farmářských trhů chceme oslovit naše zákazníky s tématem „Vše, co byste měli vědět o česneku. Zákazník má právo vědět, co za své peníze kupuje,“ říká organizátor trhů Jan Štihel z firmy Delta Center, která tržnici spravuje.

Česnek i na Jiřáku a Kubáni

Akci s názvem Týden pro český česnek a cibuli připravili pořadatelé na farmářském tržišti Jiřák (ve středu 24. srpna) a Kubáň (ve čtvrtek 25. srpna).

Tržiště fungují jako obvykle (více: Farmářské tržiště Jiřák, Farmářské tržiště Kubáň), obohacené budou o program s česnekovo-cibulovou tematikou, a to vždy od 10 do 16 hodin.

Kromě možnosti nákupu českého česneku a různých druhů cibule je pro návštěvníky připraven program a zboží s česnekovo-cibulovou tematikou a také běžný sortiment… více.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).