Hořká a sladká chuť - na to bych moc nespoléhal. Etanol sám totiž dráždí chuťové receptory pro hořkou i sladkou chuť, a to, jestli člověk vnímá samotný etanol jako hořký nebo sladký závisí na jeho osobních zkušenostech s alkoholem a modifikacích chuťových pohárků (většinou se lidé naučí hořkou chuť etanolu nevnímat). Ostatně už v jedné lidové písni se zpívá "kořalenka sladká".
A přidávání lihu do pálenky je, pokud vím, výjimka, kterou si vynutil Jelinek a dělá to při TŘETÍM pálení, aby udržel standardní chuť svých produktů (a dělá to tak už od 19. století, takže to není žádný současný podfuk na spotřebitele).
Jelínek... s tím mám srandovní příhodu. Byli jsme tam na exkurzi spojenou s ochutnávkou, a jednoznačně nejlepší, o dvě třídy nad jejich vlastními produkty, bylo co jsme tam náhodně dostali ochutnat z pěstitelské pálenice, co si tam jakýsi strejda přivezl vypálit.
Což mě jen potvrzuje, co si už dávno myslím. Dobrá ovocná pálenka není žádný zázrak a alchymie. Stačí "pouze" použít čisté, zralé, nenahnilé ovoce, vypeckovat, či bez dalších příměsí, nestrkat tam cukr "aby toho bylo víc", jak je na Moravě zvykem, ani tam nelít obilný líh, aby toho bylo taktéž víc, a toť téměř vše. Už jen slušně vypálit, nesnažit se o "maximální výnos" a pálit co to jde, a máte destilát vždy lepší, nežli z jakéhokoli kšeftu. S výjimkou Žufánka, ten je kvalitní.
Tak toto me trha zili.
Frajirek xf, pil kvalitni slivovicu co dotahl "nejakej strejda" a automaticky s toho vypliva "kdejakej nouma jako xf" dokaze vypalit take dobrou :D
Kurna a kolik toho napalils? Dle vety "Což mě jen potvrzuje," 0litrů :D
Chlapecku, az vypalis pár let po sobě dobrou ve stylu z 10let 8 dobrech, misto z 10 let 2 ok, pak si povykladame ze umis do te doby si nech sve kecy teoretika.
Kurna, ze vzdy maji nejvic kecu o cemkoliv nejenom o paleni lidi co tu vec nikda nedelali :D
P.S. cukr nema cenu komentovat, ichtyl co nikda nepalil vi, ze to sype kazde :D
proc resit nejaky domaci palenky ktery budou ve vetsine hnusny dryjaky a hrat ruskou ruletu se zdravim? radeji si koupim kvalitni premiovy rum, kde mam jistotu ze bude vynikajici chutove a rozhodne neoslepnu ci neprolezim druhy den s dunenim hlavy.
ps: rumem nemyslim ten sajrajt z brambor co dela bozkov apod.
Ach ty blude nekonečný!
Zajímal ses někdy o to, jak vzniká alkohol? Co to vlastně je ta pálenka? A jak se do ní dostane ten proklínaný metanol? Odpovím si sám. Nezajímal. Protože pokud ano, tak bys věděl že:
Líh, nebo-li etanol, nebo-li to, co chceme pít, vzniká kvašením cukrů. Takže vezmu sladké ovoce, nechám zkvasit, dostanu směs obsahující líh. V pálenici, při destilaci, se pouze oddělují přebytečné části a zvyšuje se koncentrace alkoholu. Přirozeným kvašením vzniká totiž koncentrace maximálně cca 13%, větší koncentrace zabíjí kvasinky. V pálenici se tedy žádný alkohol (ani líh, ani metanol) NEVYRÁBÍ, pouze čistí procesem destilace.
A jak se do toho dostane metanol? Ten vzniká kvašením pektinů. Těch je ale v běžném ovoci tak málo, že i kdyby zkvasil všechen pektin, vznikne tak nízká koncentrace metanolu, že to není život (ani zrak) ohrožující. Nejvíce pektinu obsahují jablečné slupky.
V pálenici se využívá toho, že metanol má podstatně nižší bod varu, než etanol a tudíž se vyvaří dřív. Proto se první cca litr až dva odlévá bokem, jmenuje se to úkap a dostaneš to na mazání kolen. Obsahuje to podstatně víč metanolu, než to, co si odneseš domů na pití, ale pořád ta koncentrace je značně pod mírou ohrožující zdraví, takže to klidně můžeš vypít.
Takže pokud piješ pálenku, je to z hlediska obsahu metanolu nejbezpečnější alkohol. Samozřejmě, pokud tu pálenku někdo nenadstaví, ale to se spíše stane u toho rumu. Navíc to dobře poznáš díky právě chuti. Co se týče bolení hlavy, ta Tě může bolet z Tvého rumu.
technologicky postup je mi naprosto ukradeny, mluvim z vlastni zkusenosti a v 9 z 10 pripadu kdy jsem "musel" ochutnat tu zarucene skvelou domaci palenku (z cehokoliv) byl proste sajrajt. navic to jestli ji nekdo jeste necim riznul nemam naprosto tuseni, proto se temto patokum vyhybam a ty 2-3 sklenicky za tyden co si dam radeji stravim vychutnanim si kvalitniho rumu.
Tak uz jenom prohlaseni "premiovy" mi zaruci "nebude bolet hlava" a "neoslepku" ukazuje, ze tvoje schopnost poznat dobry chlast je pouze znalosti par znacek a schopnosti precit etiketu.
Co takove znalec whisky? Vina atd. ten by si s tebou vytrel prdel, ze ses idiot, ale ne, protoze tobe chutna jenom rum a ne jejich vino ci whisky, ale protoze kvalitu odvozujes od etikety a jednoho vyrobce, coz dela jenom clovek typu "prazsky pepicek znalec vina", takovej jako ty se prave s moravy posila "vino" a "slivovice" :D
koukam neni nad moravskyho telepata :))) zrejme nejaky mindrak co?
nemate nejmensi tuseni co piju, co mi chutna, ci kolik sem ceho vypil, navic ani nepobirate, zrejme po konzumaci tech vasich domacich patoku, psany text. ja se totiz nevymezoval proti whisky ci vinu, ale proti tem domacim hnojum, ktere si kazdy kdo ma do zadku diru dela doma. jiste se mezi nima najde par kvalitnich, o tom nepochybuji, ale jak jsem napsal, nejmin 8 z 10 budou patoky.
Tož poslůchajte vy chytrolíne,asi z nejakéj vysokéj školy,výmyslama o tom kolikrát máme destilovat,co je úkap,dokap a jak má vypadat dobrá slivovica,tým možete krmit akorát tech co kupujú gořalku v obchodech,u nás každý ví jak sa sa pálí,kolem 52℅dycky,co je to dolévání lihu?To bych nevzal do huby,kůsek cukru sa mosí dat aj do slivovice,tak2-3kila na 100neuškodí a destilovat víc jak 3x?A kde veznete zpátky tu vůni?Kolikkráť jse pálil?U nás kde sa pálí sú takové chytré názory enom k smíchu!Stavte sa negdy ochutnat,u nás sa neotrávíte,my nejsme chemici! :-)
přesně tak ,jen souhlasím,
,dobrá ,kvalitní slivovice se dá vypálit,chce to trpělivost a nic neuspěchat.
Letos, jak bylo divoký počasí,špačci se též činily ,tak se opravdu povedla.Pěkně nechat uzrát ovoce,do kvasu dávat zralé,neplesnivé plody,trošku cukru,nechat v klidu kvasit,a až příjde čas,pomalounčku vypálit,nespěchat
Jináč u mě ,ze 4 trnek bylo cca 90 kg kvasu,nic moc si řeknete.Ale.3 měsíce kvašení,a nateklo toho 15 litru v 52%,a řeknu vám, že se ženské po ní mohou utlouct. Na jazyku nepáli, v žaludku hřeje.a to ju můžete převalovat jak dlouho chcete.
Chlapy si stěžují,že je to voda