Názor k článku Jak se neseknout a poznat dobrou pálenku od mhepp - Ach ty blude nekonečný! Zajímal ses někdy o to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 1. 2015 12:53

    mhepp (neregistrovaný)

    Ach ty blude nekonečný!

    Zajímal ses někdy o to, jak vzniká alkohol? Co to vlastně je ta pálenka? A jak se do ní dostane ten proklínaný metanol? Odpovím si sám. Nezajímal. Protože pokud ano, tak bys věděl že:

    Líh, nebo-li etanol, nebo-li to, co chceme pít, vzniká kvašením cukrů. Takže vezmu sladké ovoce, nechám zkvasit, dostanu směs obsahující líh. V pálenici, při destilaci, se pouze oddělují přebytečné části a zvyšuje se koncentrace alkoholu. Přirozeným kvašením vzniká totiž koncentrace maximálně cca 13%, větší koncentrace zabíjí kvasinky. V pálenici se tedy žádný alkohol (ani líh, ani metanol) NEVYRÁBÍ, pouze čistí procesem destilace.

    A jak se do toho dostane metanol? Ten vzniká kvašením pektinů. Těch je ale v běžném ovoci tak málo, že i kdyby zkvasil všechen pektin, vznikne tak nízká koncentrace metanolu, že to není život (ani zrak) ohrožující. Nejvíce pektinu obsahují jablečné slupky.

    V pálenici se využívá toho, že metanol má podstatně nižší bod varu, než etanol a tudíž se vyvaří dřív. Proto se první cca litr až dva odlévá bokem, jmenuje se to úkap a dostaneš to na mazání kolen. Obsahuje to podstatně víč metanolu, než to, co si odneseš domů na pití, ale pořád ta koncentrace je značně pod mírou ohrožující zdraví, takže to klidně můžeš vypít.

    Takže pokud piješ pálenku, je to z hlediska obsahu metanolu nejbezpečnější alkohol. Samozřejmě, pokud tu pálenku někdo nenadstaví, ale to se spíše stane u toho rumu. Navíc to dobře poznáš díky právě chuti. Co se týče bolení hlavy, ta Tě může bolet z Tvého rumu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).