Vlákno názorů k článku Jak se neseknout a poznat dobrou pálenku od Pavel - Hořká a sladká chuť - na to bych...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 12. 2014 9:43

    Pavel (neregistrovaný)

    Hořká a sladká chuť - na to bych moc nespoléhal. Etanol sám totiž dráždí chuťové receptory pro hořkou i sladkou chuť, a to, jestli člověk vnímá samotný etanol jako hořký nebo sladký závisí na jeho osobních zkušenostech s alkoholem a modifikacích chuťových pohárků (většinou se lidé naučí hořkou chuť etanolu nevnímat). Ostatně už v jedné lidové písni se zpívá "kořalenka sladká".

    A přidávání lihu do pálenky je, pokud vím, výjimka, kterou si vynutil Jelinek a dělá to při TŘETÍM pálení, aby udržel standardní chuť svých produktů (a dělá to tak už od 19. století, takže to není žádný současný podfuk na spotřebitele).

  • 27. 12. 2014 22:31

    xf (neregistrovaný)

    Jelínek... s tím mám srandovní příhodu. Byli jsme tam na exkurzi spojenou s ochutnávkou, a jednoznačně nejlepší, o dvě třídy nad jejich vlastními produkty, bylo co jsme tam náhodně dostali ochutnat z pěstitelské pálenice, co si tam jakýsi strejda přivezl vypálit.
    Což mě jen potvrzuje, co si už dávno myslím. Dobrá ovocná pálenka není žádný zázrak a alchymie. Stačí "pouze" použít čisté, zralé, nenahnilé ovoce, vypeckovat, či bez dalších příměsí, nestrkat tam cukr "aby toho bylo víc", jak je na Moravě zvykem, ani tam nelít obilný líh, aby toho bylo taktéž víc, a toť téměř vše. Už jen slušně vypálit, nesnažit se o "maximální výnos" a pálit co to jde, a máte destilát vždy lepší, nežli z jakéhokoli kšeftu. S výjimkou Žufánka, ten je kvalitní.

  • 8. 1. 2015 14:37

    moravak (neregistrovaný)

    Tak toto me trha zili.

    Frajirek xf, pil kvalitni slivovicu co dotahl "nejakej strejda" a automaticky s toho vypliva "kdejakej nouma jako xf" dokaze vypalit take dobrou :D

    Kurna a kolik toho napalils? Dle vety "Což mě jen potvrzuje," 0litrů :D

    Chlapecku, az vypalis pár let po sobě dobrou ve stylu z 10let 8 dobrech, misto z 10 let 2 ok, pak si povykladame ze umis do te doby si nech sve kecy teoretika.

    Kurna, ze vzdy maji nejvic kecu o cemkoliv nejenom o paleni lidi co tu vec nikda nedelali :D

    P.S. cukr nema cenu komentovat, ichtyl co nikda nepalil vi, ze to sype kazde :D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).