Velký vliv na fyzickou i psychickou kondici seniorů má především výživa, která napomůže nejen regeneraci organismu po zátěži, ale dokáže zvrátit i stav křehkosti, který trápí většinu z nich.
Galerie: I senioři mohou chodit do posilovny
Proč je křehkost riziková
Stárnutí s sebou přirozeně nese změnu vzhledu, konstituce i držení těla, ale nejde jen o fyzickou křehkost. Ta sice znamená vyšší náchylnost vůči úrazům a zlomeninám, nicméně ty jsou často také výsledkem procesu řídnutí kostí. Stav tzv. křehkosti je výsledkem redukce vlastních vitálních rezerv organismu člověka, který je pak mnohem zranitelnější. Jedná se o velmi rozšířený stav, který je s věkem častější, nestojí ale – například pro jiné zdravotní problémy – v popředí zájmu a ani sami starší lidé o něm často nevědí.
V podstatě se jedná o vyšší náchylnost vůči nemocem a stresovým podnětům, s nimiž se organismus křehkého seniora potýká a vyrovnává mnohem déle než organismus člověka zdravého. „Existuje pět základních typů křehkosti – frailty, od stavu ‚ohrožený‘ až po závažný a život zkracující stav. Křehkost s sebou přináší horší vyrovnávání se s pooperačními komplikacemi, chřipkou, ale i pouhým nachlazením. A to vše má samozřejmě vliv na soběstačnost každého jedince. Křehkost je do značné míry reverzibilní stav, lze jej tedy za pomoci dobré výživy nebo třeba nutričních drinků a fyzické aktivity zvrátit,“ říká přední česká gerontoložka, docentka Iva Holmerová. „Zejména je ale důležitá prevence tohoto stavu – pamatovat na to, že člověk musí mít dobrou výživu, i když se mu nechce jíst – a v tom je právě klinická výživa důležitá. Nemocným bychom neměli nosit bonboniéry nebo chlebíčky – ale třeba právě krabičku s výživou,“ dodává.
5 základních ukazatelů křehkosti:
- Nedostatek fyzické aktivity,
- nechtěný úbytek váhy,
- nadměrná únava,
- nízká svalová síla (např. slabý stisk ruky),
- pomalá chůze.
Pokud se u jedince objevují 1 až 2 znaky, hovoříme o riziku křehkosti, pokud 3 až 5, je senior diagnostikován jako křehký.
Psychické vlivy
Nejde ale pouze o podněty fyzického rázu, křehkost může mít také významné aspekty duševní a sociální.
„Na fyzickou kondici seniorů má nepopiratelný vliv jejich psychický stav. Nepřekvapují nás proto výsledky výzkumů, které říkají, že křehkost byla diagnostikována celým čtyřiapadesáti procentům pacientů hospitalizovaných v nemocnicích a patnácti procentům seniorů žijících v domácím prostředí,“ dodává Iva Holmerová.
TIP: Jídlo v domech pro seniory: málo zeleniny, hodně soli a instantních směsí
Stav není neměnný
Křehkost někdy nelze poznat na první pohled. Důležité je rozpoznat příznaky a, vzhledem k tomu, že tento stav není neměnný, začít pracovat na nápravě.
Týká se to mě či mého blízkého?
- Jste často unavený?
- Nemůžete vyjít jedno poschodí?
- Nemůžete obejít jeden blok?
- Trpíte více než pěti nemocemi?
- Ztratil jste v posledních šesti měsících na váze více než 5 % své hmotnosti?
Pokud jste třikrát a více odpověděli ano, poraďte se s lékařem.
Cestou je správná výživa, která má všeobecný vliv na zdravé stárnutí. A právě díky ní lze s křehkostí většinou úspěšně bojovat. Především by tato strava měla být bohatá na bílkoviny a doplňovat hlavně vitamín D. Pokud senior není schopen získat dostatečné množství bílkovin a dalších potřebných živin z klasické stravy, lze je doplnit i nutričními drinky, které jsou k dostání v lékárnách.
Nevhodná výživa starších lidí je i podle celosvětových průzkumů vážný problém, jehož rozměr se s rostoucím počtem seniorů zvětšuje a jehož příčinou je i řada mýtů, které se v této souvislosti vyskytují. „Ten hlavní spočívá v tezi, podle které člověk potřebuje s přibývajícím věkem méně stravy, a je odůvodňovaný především předpokladem, že se senior méně pohybuje a nemá tedy zapotřebí ‚dospělácký‘ kalorický příjem.
Právě bílkoviny, a to i ty živočišné (tedy maso, mléko a vejce), jsou ovšem pro seniory důležitým motorem pro správný chod organismu a platí tak, že těchto látek by měli senioři přijímat dokonce více než produktivní generace,“ píše Petr Havel v článku Ani senioři by neměli ze stravy vylučovat maso.
Dostatek bílkovin, jak upozorňuje například Jiří Neumann ze společnosti Nestlé, je rozhodující pro zajištění bazálního metabolismu seniora, tedy k činnosti srdce, plic či trávicího ústrojí. Pokud má tělo těchto látek nedostatek, čerpá potřebnou energii k těmto činnostem ze svalů a dochází k úbytku svalové hmoty.
Zdroj: TZ Nutricia,www.vyzivasenioru.cz