Názory k článku Jak se vyznat v nabídce chlebů v obchodě

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2019 6:33

    Jiří

    V Německu je povinnost u každého pečiva uvádět složení. U nás bohužel ne. Prý je složení k dispozici v prodejně, ale přece nebudu v supermarketu shánět někoho, kdo mi to milostivě ukáže! Něco napoví aspoň údaje o alergenech – například v Bille prodávají housku nazvanou „dědova houska“, uveden alergen sója. To je pěkný podvod – copak naši dědové přidávali do těsta sóju?

  • 13. 2. 2019 13:22

    soa

    Také mi vadí, že u každého pečiva není uvedeno kompletní složení. Jednak by leckoho odradily několikařádkové seznamy ingrediencí a jednak jsou nyní informace o složení výrobků špatně dostupné. Většinou musíte najít zaměstnance a o seznam ho poprosit (že se tváří neochotně a vidí ve vás nějakou inspekci, to nechám raději bez delšího komentáře). Co je ale horší je to, že ty seznamy bývají neaktuální (opakovaně mám zkušenost z Alberta). O složení jsem se zajímala kvůlia alergenům. A nestačila jsem se divit, co všechno se člověk dočte. Opravdu škoda, že se to nedočte přímo na popisku na regále.

  • 18. 2. 2019 9:43

    thr

    Dlužno dodat, že u alergenů se běžně uvádí i věci, které tam ve skutečnosti nejsou, je tu ale reálné riziko kontaminace. Tedy na lince se dělají i věci s podstatným obsahem sóji a tak se možný obsah uvede i u pečiva, které to v základním složení nemá...

    Ono je samozřejmě možné, že "dědova houska" je klasický "ojeb" a sója v ní je, ale taky nemusí - to posuzování podle udaných alergenů je zkrátka problém :-(

  • 23. 2. 2019 15:11

    bez přezdívky

    Fotografie je total fake.

    1.) projděte si cedulky u pekařských výrobků na prodejně.
    je povinnost uvádět, pokud je pečivo ze zmraženého polotovaru.
    je to prakticky na všech.
    2.) figuranti si přinesli v modré přepravce cca 7 kg těsta.
    těsto není rozváženo na klonky, přesto všichni tři stáčejí.
    protože to nikdy nedělali, mají každý jinou "techniku".
    váha na to smutně kouká.
    3.) figuranti mají na prstech prsteny, ač je toto přísně zakázáno.
    audity aholdu zakazují i přívěsky na krku a náušnice či lakované nehty.
    4.) u vchodu je pohozen černý batoh jednoho z figurantů,
    což si těžko představit při třísměnném provozu.
    batoh by byl znečištěn a hlavně by byl na šatně.
    5.) figuranti nafasovali trika s nápisem albert, aby vypadali, že tam jako pracují,
    ale prozrazují se sami: paní vzadu (chcete-li uprostřed) má visačku "albert- návštěva".

    Jestli souhlasíte, dejte like.
    Jestli jsem něco přehlédl, odepište.
    Rád se pobavím a přiučím.

    "Myslete globálně, nakupujte lokálně."
    nejsem ok, jsem _nok_

  • 26. 2. 2019 11:50

    Kateřina Čepelíková

    Dobrý den,

    vezmu to popořadě:
    1. V obchodě Albert na Chodově mají v pekárenském sortimentu na tři sta položek, my jsme fotili jen opravdu zlomek toho, co v Albertu nabízejí. Na fotografiích z obchodu je zejména v textu zmiňované pečivo z černých boxů, které je rozpečené. Proto nese toto povinné označení.
    2. V modré přepravce na fotografii není těsto, ale semínka, v nichž se po zpracování jeden z druhů chleba obaloval. Pracovníci na úvodní foto nemají jinou techniku téhož. Pán chystá bochánek, z něj pak pracovnice vedle něj válí váleček, který míří do ošatky ke kynutí. Paní naproti čerstvě odebrala odvážený kus těsta a chystá se ho zpracovat v bochánek. (Těsta bylo celkově dvacet kilogramů.)
    3. Prsten pracovnice na ruce má, interní předpisy neznám, ale dá se předpokládat, že by je mít neměla.
    4. Černý batoh je batoh našeho fotografa, odložil ho stranou, aby nepřekážel.
    5. Pozvat si figurant a domluvit s Albertem, aby ve své pekárně nechal cizí lidi připravovat těsto a koulet, válet a péct chleby, je trochu divoká představa, přece jen bylo pro náš server snazší nafotit běžné pracovníky pekárny v Albertu při jejich každodenní činnosti.

    Kateřina Čepelíková
    Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).