Vlákno názorů k článku Jak se vyznat v nabídce chlebů v obchodě od Jiří - V Německu je povinnost u každého pečiva uvádět...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2019 6:33

    Jiří

    V Německu je povinnost u každého pečiva uvádět složení. U nás bohužel ne. Prý je složení k dispozici v prodejně, ale přece nebudu v supermarketu shánět někoho, kdo mi to milostivě ukáže! Něco napoví aspoň údaje o alergenech – například v Bille prodávají housku nazvanou „dědova houska“, uveden alergen sója. To je pěkný podvod – copak naši dědové přidávali do těsta sóju?

  • 13. 2. 2019 13:22

    soa

    Také mi vadí, že u každého pečiva není uvedeno kompletní složení. Jednak by leckoho odradily několikařádkové seznamy ingrediencí a jednak jsou nyní informace o složení výrobků špatně dostupné. Většinou musíte najít zaměstnance a o seznam ho poprosit (že se tváří neochotně a vidí ve vás nějakou inspekci, to nechám raději bez delšího komentáře). Co je ale horší je to, že ty seznamy bývají neaktuální (opakovaně mám zkušenost z Alberta). O složení jsem se zajímala kvůlia alergenům. A nestačila jsem se divit, co všechno se člověk dočte. Opravdu škoda, že se to nedočte přímo na popisku na regále.

  • 18. 2. 2019 9:43

    thr

    Dlužno dodat, že u alergenů se běžně uvádí i věci, které tam ve skutečnosti nejsou, je tu ale reálné riziko kontaminace. Tedy na lince se dělají i věci s podstatným obsahem sóji a tak se možný obsah uvede i u pečiva, které to v základním složení nemá...

    Ono je samozřejmě možné, že "dědova houska" je klasický "ojeb" a sója v ní je, ale taky nemusí - to posuzování podle udaných alergenů je zkrátka problém :-(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).