V Německu je povinnost u každého pečiva uvádět složení. U nás bohužel ne. Prý je složení k dispozici v prodejně, ale přece nebudu v supermarketu shánět někoho, kdo mi to milostivě ukáže! Něco napoví aspoň údaje o alergenech – například v Bille prodávají housku nazvanou „dědova houska“, uveden alergen sója. To je pěkný podvod – copak naši dědové přidávali do těsta sóju?
Také mi vadí, že u každého pečiva není uvedeno kompletní složení. Jednak by leckoho odradily několikařádkové seznamy ingrediencí a jednak jsou nyní informace o složení výrobků špatně dostupné. Většinou musíte najít zaměstnance a o seznam ho poprosit (že se tváří neochotně a vidí ve vás nějakou inspekci, to nechám raději bez delšího komentáře). Co je ale horší je to, že ty seznamy bývají neaktuální (opakovaně mám zkušenost z Alberta). O složení jsem se zajímala kvůlia alergenům. A nestačila jsem se divit, co všechno se člověk dočte. Opravdu škoda, že se to nedočte přímo na popisku na regále.
Dlužno dodat, že u alergenů se běžně uvádí i věci, které tam ve skutečnosti nejsou, je tu ale reálné riziko kontaminace. Tedy na lince se dělají i věci s podstatným obsahem sóji a tak se možný obsah uvede i u pečiva, které to v základním složení nemá...
Ono je samozřejmě možné, že "dědova houska" je klasický "ojeb" a sója v ní je, ale taky nemusí - to posuzování podle udaných alergenů je zkrátka problém :-(