Dneska každý zemědělec, který ještě chová prasata, potvrdí, že nejlepší je plemeno českých prasat, které není náchylné k chorobám a má solidní zmasilost. Je bohužel škoda, že tyto kvalitativní ukazatele řezníci nezvýhodňují a že je zajímá pouze cena vstupního materiálu.
Vzpomínám si na kámoše, který byl před nějakým časem na zemědělském zájezdu v Holandsku, odkud se k nám též dovážejí selata. Byli na farmě, která se věnuje chovu selat, prasat a slepic. Zaujalo ho tam to, že u selat nedochází prakticky k žádným úhynům. Vysvětlení bylo jednoduché. Antibiotika a hormony tam "dávkují" zvířatům po lopatách. Když se pak tato selata dovezou do Česka a přejdou na normální krmení, dochází k úhynům. Další věc, která ho v Holandsku zaujala, byla to, že prasata konzumovala kuřince od slepic. Vzpomněl jsem si že se to kdysi dělalo i v JZD v Česku, protože slepičí trus obsahuje spoustu nestráveného krmení. Sice se od toho upustilo, ale soudruzi z Holandska nás zdohnali a předehnali :-)
Pricemz to, ze pisi, ze je to z EU, jeste neznamena, ze to z EU opravdu je. Napriklad v medu musi byt nejakych 12 nebo kolik procent EU medu. Zbytek pak obvykle je od nekud z Ciny, patrne z chemicke fabriky. Stoji to par supu a vysledkem je, ze poctivi vyrobci svuj med neprodaji, protoze je drazsi.
Vyse uvedene se urcite vztahuje na spoustu dalsich veci.
vepřové z dánska je plné zlatého stafylokoka, doporučují nedovážet. takže se to navozí sem, do česka. čeští nákupčí (=pro našinec dobrý) to levně nakoupí a draze prodají : http://www.nrk.no/sorlandet/advarer-mot-dansk-kjott-1.11833903