Dneska každý zemědělec, který ještě chová prasata, potvrdí, že nejlepší je plemeno českých prasat, které není náchylné k chorobám a má solidní zmasilost. Je bohužel škoda, že tyto kvalitativní ukazatele řezníci nezvýhodňují a že je zajímá pouze cena vstupního materiálu.
Vzpomínám si na kámoše, který byl před nějakým časem na zemědělském zájezdu v Holandsku, odkud se k nám též dovážejí selata. Byli na farmě, která se věnuje chovu selat, prasat a slepic. Zaujalo ho tam to, že u selat nedochází prakticky k žádným úhynům. Vysvětlení bylo jednoduché. Antibiotika a hormony tam "dávkují" zvířatům po lopatách. Když se pak tato selata dovezou do Česka a přejdou na normální krmení, dochází k úhynům. Další věc, která ho v Holandsku zaujala, byla to, že prasata konzumovala kuřince od slepic. Vzpomněl jsem si že se to kdysi dělalo i v JZD v Česku, protože slepičí trus obsahuje spoustu nestráveného krmení. Sice se od toho upustilo, ale soudruzi z Holandska nás zdohnali a předehnali :-)