Hlavní navigace

Léky na hubnutí mohou pomoci lidem, kteří zajídají stres, nebo těm, co mají problém se nasytit

1. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hubnutí není jen záležitostí pevné vůle a odhodlání. Obezita některých lidí je výsledkem emočního jezení – procesu řízeného mozkem a touhou po příjemných pocitech z jídla. Pokud patříte mezi ty, kteří bojují s větší nadváhou a neví si rady, může být na čase podívat se blíže na příčiny problému a na možnosti, které moderní medicína nabízí.

Obezita není selhání vůle, ale závažné chronické onemocnění, které je potřeba léčit, říká Libor Volejník, internista z Ústí nad Labem. 

Příčin, proč člověk váží víc, než by měl s ohledem na své zdraví, je více, ale pro tentokrát se zaměřme na dvě: 

Emoční jezení

  • Pokud se často přistihnete, že jíte, když jste smutní, vystresovaní, nebo z nudy, a saháte po sladkostech nebo jiných „pohodlných“ potravinách, můžete trpět emočním jezením.
  • Charakteristické je nadměrné přejídání se, zejména potravinami s vysokým obsahem kalorií, cukrů a tuků, i bez pocitu hladu. Po jídle často následuje pocit viny a hanby. 
  • Emoční jezení je těžké ovládnout vlastní vůlí, protože se opírá o chemické procesy v mozku, které nám přinášejí potěšení a úlevu.

Věčný hlad 

  • Někteří lidé mají problém se zasytit, i když jedí pravidelně a v dostatečných porcích. 
  • Tento typ obezity je často spojen s hormonální nerovnováhou v těle, kdy se pocit hladu dostavuje častěji a je intenzivnější. 
  • Pro tyto lidi je jídlo neustálou nutností a jejich tělo se brání snížení hmotnosti tím, že zvyšuje pocit hladu a snižuje energetický výdej.
Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli? Přečtěte si také:

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli?

Jak fungují léky na obezitu?

Změna stravovacích návyků a zvýšená pohybová aktivita jsou nezbytné, pro mnoho pacientů je vhodné doplnit tuto snahu i vhodnou farmakoterapií, vysvětluje lékař Volejník. Ta v posledních letech slaví v ordinacích lékařů úspěchy.

Léky je možné předepsat od BMI vyššího než 27, pokud člověk má například vysoký tlak nebo vyšší hladinu lipidů. Případně každému s BMI přes 30. Lékaři v současné době využívají dvě různé varianty farmakoterapie, které se liší účinnými látkami. 

Řada pacientů z obou zmíněných skupin dokáže vhodnou kombinací léků a změny životního stylu během čtyř měsíců shodit až 10 procent své hmotnosti, potvrzuje internistka Jana Truchlá z plzeňského Angiocentra. Pokud člověk váží sto kilo, znamená to až deset kilogramů dole. Samozřejmě za předpokladu, že se hlídá v jídle a přidá na pohybu, prášky samy na to nestačí. 

Kombinace naltrexonu a bupropionu – účinkuje centrálně přes mozek a je ideální pro pacienty trpící emočním jezením. Léky ve formě tablet s tímto mechanismem snižují chutě na jídlo a zároveň zvyšují pocit sytosti a energetický výdej, vysvětluje internistkaTato farmakoterapie potlačuje potřebu jíst z emocionálních důvodů a pomáhá při dlouhodobém udržení váhového úbytku.

Liraglutid – účinkuje ve střevě, kde napodobuje účinek hormonů, které se vylučují po jídle. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, zpomaluje vyprazdňování žaludku, což vede k pocitu sytosti a potlačuje hlad. Hodí se zejména pro ty, kdo mají problém s častým pocitem hladu. Liraglutid pomáhá regulovat hormonální rovnováhu. Aplikace této léčby je pomocí předplněného injekčního pera, kdy si pacienti každý den vpichují nastavené množství účinné látky do těla, stejně jako to dělají třeba diabetici, říká internistka.  

Otestujte se: Co víte o zdravém jídle?

O zdravé jídlo se zajímá čím dál více lidí. Občas se však mezi lidmi šíří nepravdivé informace, které se skutečně zdravým přístupem ke stravování nebo bezpečným hubnutím nemají nic společného. Jak jste na tom vy? Vyzkoušejte si to v našem malém kvízu s 12 otázkami. 

Důležité je přemluvit mozek

Farmakoterapie pomáhá nejen při hubnutí, ale také při dlouhodobém udržení snížené hmotnosti. Potlačení chutí a pocitu hladu hned od počátku léčby usnadňuje proces hubnutí a zvyšuje šanci na dlouhodobý úspěch. Léky ovlivňující centrální mechanismy v mozku umožňují pacientům lépe kontrolovat své stravovací návyky a překonat nutkání k přejídání. Mozek je nastavený na naši poslední nejvyšší hmotnost a snaží se nás na ni vrátit zpět, připomíná lékař Libor Volejník. Proto je léčba obezity bez léků často neúčinná, protože mozek se brání hubnutí a podporuje návrat k původní váze.

Tato forma léčby navíc podle něj pomáhá pacientům vytvořit a upevnit nové zdravé návyky. Když je chuť k jídlu pod kontrolou, lidé mají více energie na fyzickou aktivitu a mohou se snáze držet zdravého stravování. Tento proces je klíčový pro dlouhodobý úspěch, protože pomáhá překonat tzv. homeostatický okruh, který tělo udržuje v rovnováze a brání hubnutí. Použití léku s centrálním mechanismem účinku, který ovlivňuje obě mozková centra – pro hlad i chutě, je proto z mého pohledu smysluplné a účinné, říká lékař. 

Pojišťovny však zatím tuto léčbu hradí jen částečně, například formou několikatisícového příspěvků na farmakoterapii obezity, která zahrnuje léky na předpis. Plně hrazený mají lék pouze diabetici, pro které byl určen původně. Obezitologové nicméně usilují o úhradu v plné výši, protože se tím podle nich sníží výdaje na zdravotnictví v budoucnu. 

Je nicméně dobré vědět i o jejich vedlejších účincích, kam patří zejména zažívací potíže jako bolesti břicha, průjem a zvracení, vzácně i žlučníkové kameny. 

Zkoušeli jste někdy půst jako cestu ke zdraví či hubnutí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).