Proč ne, ovšem Niva je jen kopie francouzského roquefortu (a podle mě ne úplně nejzdařilejší). Místo 20 dk nivy si raději koupím 10 dk francouzského plísňového sýra, stojí mě to stejně a více si pochutnám. Podobně u camembertu - raději z Francie než ten věčně nedozrálý hermelín.
v případě balíčkovaného sýra to takto téměř vždy dopadne, to máte pravdu, srazí se v tom voda a je to nepoživatelné už dlouho předtím, než tomu končí doba poživatelnosti.. nicméně když si koupíte krájený sýr Niva nebo nějaký jemu podobný (dáte si ho u pultu nakrájet), je to o mnoho lepší zážitek, no ale čestí prodejci jsou blbí, neradi prodávají čerstvé a kvalitní, ovšem když se pozorně díváte, tak si i pochutnáte ;) ale podívám se po tom roquefortu, slyším o něm poprvé
Nivu krajenou z bloku jsem prave zkuil a od te doby bych se ji nedotkl ani petimetrovym bidlem. Je to sice uz par let a je mozne, ze zlepsili kvalitu, ale kdyz treba uvazim rozdil mezi parmezanem a jeho ceskou napodobeninou, tak bych na to moc nespolehal. Uz proto, ze roquefort je z ovciho mleka.
BTW, je zajimave, ze baleneho roquefortu a jeho cetnych zahranicnich napodobenin z kravskeho mleka se problem s balenim netyka. Tak nevim, kde soudruzi z NDR udelali chybu.