I když je míchání čajů docela věda, s našimi návody to zvládnete snadno. Snad nejdůležitější pravidlo zní – nikdy spolu nemíchejte bylinky, které mají protichůdné účinky. Silně ochlazující mátu si nechejte raději na léto a rozhodně ji nedávejte do směsi se zahřívací skořicí. Čaj by vám nepřinesl to, co od něj očekáváte. A navíc by ani příliš nechutnal.
Bylinková alchymie
O tom, jak ideálně vyrobit bylinnou čajovou směs, se nikde moc nedočtete. Jde o to, že i názory samotných bylinářů se různí. Jisté je jen jedno – měkké části rostlin (nať, listy, květy) se zalévají horkou vodou, nikoliv vroucí. Poté se nechají deset minut louhovat. Následně se scedí a mohou se popíjet.
Naopak tvrdé části rostlin (kořeny, kůra) je třeba povařit. Ne vždy však toto pravidlo platí; pokud chceme kořením bylinný nebo ovocný čaj jen ovonět, pak zcela postačí, když jej pouze zalijeme vodou a necháme louhovat.
Rovněž platí pravidlo, že bylina, která ve směsi převažuje, tvoří tělo – tedy základ čaje. Pro tento účel se hodí ideálně „lehké“, neutrální byliny, jako je jahodník, maliník, ostružiník, ibišek, šípek a podobně.
Čaj vonící adventem
- 1 jablko nakrájené na kousky
- 1 hruška nakrájená na kousky
- hrst podrcených šípků
- 1 lžička ibišku
- kus celé skořice
- 2 hřebíčky
- šťáva z jednoho pomeranče
Všechny ingredience, krom pomerančové šťávy, smícháme. Zalijeme horkou vodou a necháme 10–15 minut louhovat. Scedíme a necháme lehce zchladnout. Pak do čaje přidáme připravenou pomerančovou šťávu a dle potřeby dosladíme medem.
Hřejivé koření
Rozhodně patří do fytoterapie, je tedy přírodním léčivem. Kořením naši předci léčili už v pradávných dobách. A s úspěchem. Své znalosti pak předávali dalším generacím. Je škoda, že v dnešní době jej používáme spíše jen jako doplněk nejrůznějších pokrmů, protože s jeho pomocí se můžeme zbavit mnoha obtíží, které nás trápí. A taky si jím můžeme báječně ovonět čaje.
Pravý vánoční čaj
- hrst okvětních plátků růže
- 1 lžička maliníkového listí
- ½ lžičky pomerančové kůry
- kousek tlučeného kardamomu
- 1 hřebíček
Všechny ingredience smícháme a zalijeme horkou vodou. Necháme deset minut vylouhovat, scedíme a popíjíme. Pro intenzivnější aroma je možné přidat ke směsi i půl lžičky sypaného černého čaje.
Vánoční koření
Která koření se v tento čas nejvíce využívají?
Vanilka – jde o jedno z nejdražších koření. Pravý a opravdu kvalitní vanilkový lusk může vyjít i na stokoruny. Jako přírodní léčivo může pomoci snížit horečku a také jde o afrodiziakum. Sladká vůně se hodí téměř do jakéhokoliv čaje. Vyzkoušejte ji třeba k pečenému jablku. A pozor – vanilku přidáváme až jako poslední ingredienci, jinak bychom její chuť degradovali.
Skořice – štiplavé koření, bez kterého by štrúdl nebyl tím, čím je. Koření posiluje srdce, imunitu a zlepšuje náladu. Pokud ji chuťově propojíte s pomerančem, neuděláte chybu.
Badyán – prohřeje tělo i v té nejkrutější zimě. Navíc zároveň s tím, jak nás prohřívá, organismus zároveň i čistí. Notovat si bude zejména se švestkami, nejlépe v pečeném čaji.
Kardamom – jde o drahé koření, dříve se jen tak k někomu nedostalo. Jeho omamná vůně vás očaruje. Bude vám s ním dobře a chmury zmizí. Přimíchejte si jej do černého čaje, doslaďte medem a hrníček ozdobte plátkem pomeranče.
Hřebíček – jde vlastně o sušená poupata hřebíčkovce vonného. Cítíte vůni horkého svařeného vína? To je přesně on, kouzelné koření, které umí i skvěle tišit rozbouřené zažívání. Svaříte-li místo vína černý čaj s brusinkovým džusem, přidáte-li med, hřebíček, skořici, špetku muškátového květu a rozinky, vykouzlíte dokonalý adventní prohřívací čaj.
Sváteční pečený čaj s mateřídouškou
- 2 hrušky
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 pomeranč
- 1 ks skořice
- 1 hrnek vody
- hrst třtinového cukru
- 1 lžička hřebíčku
- 5 polévkových lžic mateřídouškového čaje
Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky o velikosti cca 1,5 centimetru (velikost můžete měnit), vše dáme do pekáčku a pokapeme citrónem, přidáme cukr, vodu, rum, skořici a hřebíček. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 40 minut (během pečení ovoce promícháváme).
Mezitím si horkou vodou vymyjeme sklenice, do nichž poté budeme čaj dávat. Po 40 minutách přidáme výluh z mateřídoušky a vše dobře promícháme a naplníme připravené sklenice. Dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme alespoň osm hodin takto v pokojové teplotě odpočívat. Po vychladnutí si již můžeme připravit náš první domácí pečený čaj. Do hrnečku dáme dvě lžíce čaje a zalijeme vroucí vodou.
Galerie: Zapomeňte na cukroví. Ve světě servírují vánoční dorty i „sladké poleno“