Základem je správné plánování
Co se dozvíte v článku
Ať už pojedete na dovolenou, nebo pouze jednodenní výlet, je dobré naučit se plánovat dopředu a zjistit si co nejvíce informací o možnostech stravování v okolí. I když se nabídka zdravých fast foodů stále rozšiřuje, v případě festivalů nebo koupališť přeci jen stále převládají smažené hranolky, levné hot dogy a hamburgery.
„Pokud se chystáte na festival, obvykle najdete seznam stánků s jídlem na internetových stránkách akce. Případně můžete na internetu najít restaurace v okolí a vybrat si takovou, kde mají v nabídce i zdravější jídla,“ radí Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.
V případě potřeby si můžete vzít na festival či k vodě jídlo s sebou. „Jednou z možností je například bulgur se zeleninou, který je chutný, nenáročný na přípravu a zároveň je vysoce výživný a lehce stravitelný,“ říká odbornice.
Recept: Bulgur se zeleninou chutná dobře i za studena
Výhodou bulguru je nejen jeho snadná příprava a možnost jíst ho i za studena, ale díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je také skvělou prevencí proti zácpě a udržuje střeva ve skvělé kondici. Kromě toho je dobrým zdrojem bílkovin.
Bulgur se zeleninou
Suroviny:
- ½ hrnku uvařeného bulguru
- vývar na uvaření bulguru
- 1/3 salátové okurky
- ½ žluté papriky
- 3 ředkvičky
- 3 rajčata
- hrst polníčku
- 2 uvařené vejce
- 10 lístků čerstvé bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a pepř
Nejprve uvařte bulgur dle návodu ve vývaru. Než se bulgur uvaří, připravte si zeleninu. Nakrájejte okurku, papriku, ředkvičky, rajčata a polníček. K připravené zelenině přidejte nakrájená vajíčka. Bazalku nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec smíchejte uvařený bulgur, zeleninu s vajíčky a olivový olej s bazalkou a citronovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.
I na cestách můžeme jíst komplexní sacharidy
Tvoří-li sacharidy základ vašeho jídelníčku, i na dovolené se vyplatí dávat přednost komplexním sacharidům. Není důvod si striktně odpírat zmrzlinu nebo jiné dobroty, které se v létě nabízejí, rozhodně to však s konzumací těchto sladkých dobrot nepřehánějte.
„Vybírejte komplexní sacharidy i na cestách. Na cestu do auta si můžete připravit kaši do skleničky nebo si vzít pečivo a k tomu pomazánku,“ dává své tipy Michaela Ryglová.
Recept: Zdravá kaše do skleničky domů i na cesty
Ovesné kaše do skleničky jsou skvělou a zdravou svačinkou, kterou si připravíte za pár minut večer před spaním. Ráno máte hotovou snídani nebo třeba svačinu na cesty.
Ovesná kaše do skleničky
Suroviny:
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce Dobré vlákniny
- 1 lžička chia semínek
- dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce
Do skleničky dejte ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka. Pak už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát, případně lze připravit večer předem a dát do ledničky. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu nebo medu.
Trvanlivé pečivo jako dobrá alternativa
Čerstvé pečivo, spousta zeleniny, porce bílkovin a rozumná dávka tuku představují dobrou svačinu, kterou si můžeme připravit s sebou do krabičky. Nemáte-li však přístup k čerstvému pečivu, lze podle odbornice klidně zvolit i kvalitní trvanlivé pečivo.
„Knäckebroty, rýžové chlebíčky, křehké grahamové či špaldové plátky a podobné trvanlivé druhy pečiva obsahují vysoké množství vlákniny, které společně s pomazánkou a zeleninou představují plnohodnotné jídlo, se kterým si vystačíte při nejrůznějších aktivitách,“ říká Michaela Ryglová.
Recept: Sójová pomazánka s pažitkou nejen pro vegetariány
Sójová pomazánka s čerstvým nebo trvanlivým pečivem je skvělou svačinou i pro vegetariány. Kromě ředkviček si k ní můžeme vzít i další oblíbenou zeleninu.
Sójová pomazánka s pažitkou
Suroviny:
- 20 g sójových kostek
- 1 vejce
- 50 g sýru cottage
- 30 g Lučiny
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce nasekané pažitky
- např. celozrnné špaldové chlebíčky
- ředkvičky na dozdobení
Nejprve sójové kostky uvařte dle návodu. Vejce uvařte natvrdo. Mezitím smíchejte sýr cottage, Lučinu, sůl a pepř. Pak přidejte uvařené vejce a sójové kostky. Vše rozmixujte a přidejte čerstvou pažitku. Servírujte se špaldovými chlebíčky nebo jiným pečivem a ředkvičkami.
Pitný režim ovlivní, jak se budete cítit
Kromě jídla je důležité zaměřit se na pitný režim, zvlášť během letních veder. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si na festivalu či u vody dali vychlazené pivo nebo skleničku Aperolu, základ pitného režimu by však měla tvořit čistá voda.
Doplňování tekutin v podobně nealkoholických nápojů může nemalým způsobem ovlivnit psychickou i fyzickou pohodu. „Pití vody pomáhá proti bolení hlavy, únavě i trávicím potížím, které bývají během léta poměrně časté,“ uzavírá Michaela Ryglová.
Odborná spolupráce:
Ing. Michaela Ryglová
Odborná garantka výživy společnosti Bonavita