Jak si užít jídlo na dovolené a nepřibrat

6. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Většina z nás vyráží během letních měsíců na dovolenou, někteří si léto užívají na nejrůznějších festivalech a nechybí ani celodenní lenošení u vody. Na většině těchto míst jsou však k dispozici především nezdravé pochoutky. Dá se tam jíst i zdravě?

Základem je správné plánování

Co se dozvíte v článku
  1. Základem je správné plánování
  2. I na cestách můžeme jíst komplexní sacharidy
  3. Trvanlivé pečivo jako dobrá alternativa
  4. Pitný režim ovlivní, jak se budete cítit

Ať už pojedete na dovolenou, nebo pouze jednodenní výlet, je dobré naučit se plánovat dopředu a zjistit si co nejvíce informací o možnostech stravování v okolí. I když se nabídka zdravých fast foodů stále rozšiřuje, v případě festivalů nebo koupališť přeci jen stále převládají smažené hranolky, levné hot dogy a hamburgery.

„Pokud se chystáte na festival, obvykle najdete seznam stánků s jídlem na internetových stránkách akce. Případně můžete na internetu najít restaurace v okolí a vybrat si takovou, kde mají v nabídce i zdravější jídla,“ radí Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

V případě potřeby si můžete vzít na festival či k vodě jídlo s sebou. „Jednou z možností je například bulgur se zeleninou, který je chutný, nenáročný na přípravu a zároveň je vysoce výživný a lehce stravitelný,“ říká odbornice.

Recept: Bulgur se zeleninou chutná dobře i za studena

Výhodou bulguru je nejen jeho snadná příprava a možnost jíst ho i za studena, ale díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Je také skvělou prevencí proti zácpě a udržuje střeva ve skvělé kondici. Kromě toho je dobrým zdrojem bílkovin.


Autor: Bonavita

Bulgur se zeleninou

Suroviny:

  • ½ hrnku uvařeného bulguru
  • vývar na uvaření bulguru
  • 1/3 salátové okurky
  • ½ žluté papriky
  • 3 ředkvičky
  • 3 rajčata
  • hrst polníčku
  • 2 uvařené vejce
  • 10 lístků čerstvé bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř

Nejprve uvařte bulgur dle návodu ve vývaru. Než se bulgur uvaří, připravte si zeleninu. Nakrájejte okurku, papriku, ředkvičky, rajčata a polníček. K připravené zelenině přidejte nakrájená vajíčka. Bazalku nakrájejte a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec smíchejte uvařený bulgur, zeleninu s vajíčky a olivový olej s bazalkou a citronovou šťávou. Osolte a opepřete dle chuti.

I na cestách můžeme jíst komplexní sacharidy

Tvoří-li sacharidy základ vašeho jídelníčku, i na dovolené se vyplatí dávat přednost komplexním sacharidům. Není důvod si striktně odpírat zmrzlinu nebo jiné dobroty, které se v létě nabízejí, rozhodně to však s konzumací těchto sladkých dobrot nepřehánějte.

„Vybírejte komplexní sacharidy i na cestách. Na cestu do auta si můžete připravit kaši do skleničky nebo si vzít pečivo a k tomu pomazánku,“ dává své tipy Michaela Ryglová.

Recept: Zdravá kaše do skleničky domů i na cesty

Ovesné kaše do skleničky jsou skvělou a zdravou svačinkou, kterou si připravíte za pár minut večer před spaním. Ráno máte hotovou snídani nebo třeba svačinu na cesty.


Autor: Bonavita

Ovesná kaše do skleničky

Suroviny:

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce Dobré vlákniny
  • 1 lžička chia semínek
  • dle chuti strouhaný kokos, oříšky, lyofilizované ovoce

Do skleničky dejte ovesné vločky, dobrou vlákninu a chia semínka. Pak už jen dle chuti přidejte oříšky a sušené ovoce. Příprava je velmi jednoduchá, stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a nechat 3 minuty odstát, případně lze připravit večer předem a dát do ledničky. Kdo má rád sladší chuť, může přidat lžíci javorového sirupu nebo medu.

Trvanlivé pečivo jako dobrá alternativa

Čerstvé pečivo, spousta zeleniny, porce bílkovin a rozumná dávka tuku představují dobrou svačinu, kterou si můžeme připravit s sebou do krabičky. Nemáte-li však přístup k čerstvému pečivu, lze podle odbornice klidně zvolit i kvalitní trvanlivé pečivo.

„Knäckebroty, rýžové chlebíčky, křehké grahamové či špaldové plátky a podobné trvanlivé druhy pečiva obsahují vysoké množství vlákniny, které společně s pomazánkou a zeleninou představují plnohodnotné jídlo, se kterým si vystačíte při nejrůznějších aktivitách,“ říká Michaela Ryglová.

Recept: Sójová pomazánka s pažitkou nejen pro vegetariány

Sójová pomazánka s čerstvým nebo trvanlivým pečivem je skvělou svačinou i pro vegetariány. Kromě ředkviček si k ní můžeme vzít i další oblíbenou zeleninu.


Autor: Bonavita

Sójová pomazánka s pažitkou

Suroviny:

  • 20 g sójových kostek
  • 1 vejce
  • 50 g sýru cottage
  • 30 g Lučiny
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • např. celozrnné špaldové chlebíčky
  • ředkvičky na dozdobení

Nejprve sójové kostky uvařte dle návodu. Vejce uvařte natvrdo. Mezitím smíchejte sýr cottage, Lučinu, sůl a pepř. Pak přidejte uvařené vejce a sójové kostky. Vše rozmixujte a přidejte čerstvou pažitku. Servírujte se špaldovými chlebíčky nebo jiným pečivem a ředkvičkami.

Pitný režim ovlivní, jak se budete cítit

Kromě jídla je důležité zaměřit se na pitný režim, zvlášť během letních veder. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si na festivalu či u vody dali vychlazené pivo nebo skleničku Aperolu, základ pitného režimu by však měla tvořit čistá voda.

Doplňování tekutin v podobně nealkoholických nápojů může nemalým způsobem ovlivnit psychickou i fyzickou pohodu. „Pití vody pomáhá proti bolení hlavy, únavě i trávicím potížím, které bývají během léta poměrně časté,“ uzavírá Michaela Ryglová.

Odborná spolupráce:

Ing. Michaela Ryglová

Odborná garantka výživy společnosti Bonavita

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).