Jak si vybrat v restauraci a neztloustnout

Sdílet

Stravujete se zdravě, jídlo si připravujete doma a vybíráte si, co bude součástí vašeho jídelníčku? Myslíte si, že jsou vám restaurace zapovězeným místem? Omyl.

seriálu zaměřeném na jednotlivá jídla dne jsme se již „prokousali“ od snídaně až k večeři. V tomto dílu se podíváme na to, jak se dobře najíst v restauraci. I tam si totiž vyberete živinově vyvážené jídlo, pokud se naučíte číst mezi řádky v jídelním lístku.

Jídla během dne – Jak si vybrat v restauraci

Víte, jak si vybrat v restauraci, abyste neporušili pravidla stravování, která se snažíte dodržovat při domácím vaření? Poradí vám Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Ptejte se obsluhy

Čtěte pečlivě jídelní lístek a ještě pečlivěji se rozhodujte, na jaké jídlo padne vaše volba. Pokud máte otázky, na které jste nenalezli odpovědi v jídelním lístku, nebojte se zeptat obsluhy. Z jakých ingrediencí kuchař přesně vaří? Co vámi vybrané jídlo obsahuje? S odpověďmi pak lépe zhodnotíte, zda jídlo splňuje pravidla vyváženého stravování.

Plánujte a dělejte kompromisy

Celé menu si předem naplánujte. Jestliže jste dostali chuť na smetanovou omáčku, u dalšího výběru jídla během dne se držte zpátky. Následovat by mělo lehčí jídlo. Třeba zeleninový salát s tuňákem nebo drůbeží rizoto.

Tradiční česká kuchyně? Ano, ale balancujte

Lahůdky k pivu, topinky s tatarákem nebo pečené koleno do české kuchyně neodmyslitelně patří. Pokud váš výběr padne na některou z těchto pochoutek, ulehčete svému žaludku a nad jídlem přemýšlejte. Upřednostněte topinky připravené na sucho v toustovači, ne smažené v oleji. Jestliže váš výběr padne na koleno, rozdělte se s čistým svědomím o svou porci s kamarádem a předejděte tak pocitu přeplněného žaludku doslova k prasknutí. Zamyslete se nad porcí, kterou vám v restauraci nabízejí. Je porce uvedená v jídelním lístku adekvátní, nebo je zbytečně velká?

 

Maso s přílohou může být dobrou volbou, ale i zde je třeba dát pozor na vhodný způsob přípravy. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, železo a vitamin B12. Pokud jsou biftek nebo panenka podávány se smetanovou nebo sýrovou omáčkou, zvolte k masu přílohu, která neobsahuje tuky, tedy brambory nebo dušenou zeleninu.

Nezkazte to dezertem

Málokdo odolá sladké tečce na závěr. Místo čokoládového dortu se šlehačkou dejte přednost ovoci, zmrzlině nebo kvalitní kávě. Při večeři se nemusíte vyhýbat ani alkoholu. Třeba takový aperitiv nebo digestiv. Trochu destilátu, objemem malý panák, si můžete bez obav dopřát.

Logo Vím, co jím – pomáhá s výběrem potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).