Hlavní navigace

Vždy jen jedno dítě a žádná salta. Jak vyváznout z trampolíny bez úrazu

11. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Patří to už k takovým letním a prázdninovým tradicím. Úrazy z trampolín touto dobou zaměstnávají záchranáře i lékaře. Jak riziko minimalizovat? Především nenechat skákat víc dětí najednou a mít potomky stále pod dohledem. Co dalšího odborníci radí a kdy už dítě víceméně bez obav pustit skákat?

Trampolíny se v posledních letech masově rozšířily do zahrad rodinných domů, ale také na hřiště a k restauracím. „Trampolíny a skákací hrady na různých společenských akcích nebo v arénách bývají přeplněné rozdováděnými dětmi, které do sebe vzájemně vrážejí a zkoušejí salta, aniž by je měly natrénovaná. Zábava pak nezřídka končí úrazem,“ varuje fyzioterapeutka Iva Bílková z FyzioKliniky.

Co se dozvíte v článku
  1. Poranění končetin, otřes mozku i vyražené zuby
  2. Jak se úrazům vyhnout?
  3. Vždy jen jedno dítě
  4. Co musí dítě umět?
  5. Důležitý je i respekt

„Letní měsíce jsou rizikovějším obdobím, během kterého každoročně řešíme více úrazů z trampolín,“ potvrzuje mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková. A jiné oslovené záchranky její slova potvrzují. Evidují nicméně jen úrazy obecně, nerozlišují je na to, jak vznikly, takže nemají přesné statistiky.

Poranění končetin, otřes mozku i vyražené zuby

„Mezi nejobvyklejší zranění, která záchranáři u dětí v letních měsících ošetřují, jsou zlomeniny, pohmožděniny. Na trampolínách dochází často k poranění horních, dolních končetin, výjimkou ale není ani úraz hlavy nebo páteře,“ vyjmenovává Nováková.

„Tupá poranění břicha, distorze páteře,“ doplňuje výčet Břetislav Bolard, vedoucí lékař a mluvčí olomoucké záchranky.

A fyzioterapeutka Soňa Barvenčíková (Fyzionožka.cz) ještě dodává vyražené zuby, natažené i přetržené vazy a svaly. „Dítě se může i kousnout,“ poznamenává.

Trampolína není teta na hlídání. Začala sezóna zlomenin na oblíbené dětské atrakci Přečtěte si také:

Trampolína není teta na hlídání. Začala sezóna zlomenin na oblíbené dětské atrakci

Jak se úrazům vyhnout?

A jak úrazům zamezit? Bolard má jasno, nejlepší prevencí je tyto činnosti úplně vynechat. Jenže vysvětlete to dětem…

„Je vhodné mít trampolínu správně zabezpečenou a nemělo by se na ní pohybovat více účastníků najednou. Pokud jsou na trampolíně děti, vždy by na ně měla dohlížet dospělá osoba,“ uvádí Alena Kisiala, tisková mluvčí záchranky Pardubického kraje.

„Děti by neměly chodit po okrajích trampolíny nebo pod trampolínu lézt, na trampolínu nepatří ani jídlo, které by mohly při skákání vdechnout, nebo tvrdé hračky, o které by se mohly poranit. Trampolína by měla mít ochrannou síť, která zabrání vypadnutí skokana, měl by se pravidelně kontrolovat stav trampolíny a děti by měly skákat pod dohledem dospělého,“ upřesňuje Monika Nováková.

Vždy jen jedno dítě

V jednom se všichni oslovení odborníci shodují. Na trampolíně by mělo skákat vždy maximálně tolik dětí, kolik doporučuje výrobce. Ideálně však jen jedno.

„Často vídáme na trampolíně řádit více dětí, čímž může snadno dojít k úrazu. Je to dáno tím, že každé dítě si skáče svým způsobem, skákání je nekoordinované. V takovém případě dítě neumí ztlumit nárazy a pérování trampolíny,“ popisuje Barvenčíková.

Zlomenina páteře, utržené svaly. Lékař na Facebooku varuje před závažnými úrazy na trampolíně Přečtěte si také:

Zlomenina páteře, utržené svaly. Lékař na Facebooku varuje před závažnými úrazy na trampolíně

Co musí dítě umět?

Na trampolíně každopádně nemá co dělat žádné velmi malé dítě. „Zvlášť pro malé děti a ty méně pohybově zdatné představuje trampolína velké nebezpečí. Neumí-li dítě skákat po jedné noze panáka a v běhu či při lezení na prolézačkách působí nemotorně, není na trampolínu ještě zralé – ve skoku nezvládne zatnout správné svaly, zpevnit tělo, a když ho trampolína vymrští, chybí mu koordinace v letu a hrozí pád na rameno nebo krční páteř,“ upozorňuje Iva Bílková.

Skáče vaše dítě na trampolíně?

Jako zlomový věk se uvádí zhruba šest let. V tu chvíli už je totiž předpoklad dozrání mozečku, který je zodpovědný za rovnováhu a koordinaci. „Dítě by tak mělo zvládat základní rovnovážné pozice, jako je stoj na jedné noze, poskoky po jedné noze, dřep na jedné noze, předklonit se bez spadnutí či chůzi po čáře,“ vysvětluje Soňa Barvenčíková.

Důležitý je i respekt

A dodává, že důležité je i to, aby dítě bylo dostatečně rozumově zralé. Aby respektovalo druhé, pokud se s někým na trampolíně ocitne.

A jak vlastně správně skákat? Především odborníci radí se nepřeceňovat a nezkoušet akrobacii, aniž ji dítě mělo natrénovanou například z lekcí parkouru. Dítě by mělo prostě jen lehce pružit, poskakovat a dopadat na mírně pokrčené nohy.

Co hrozí na trampolíně z pohledu fyzioterapie? 

Při nekoordinovaném skákání a nedostatečně připraveném pohybovém aparátu (děti jsou malé, hypermobilní, nemají trupovou stabilizaci) hrozí: 

  • Zvýraznění vbočení kyčlí, kolen a kotníků (nadměrná valgozita) 
  • Nekoordinované pohyby 
  • Není dostatečná trupová stabilizace 
  • Nadměrné rozsahy kloubů skrz volné vazivo 
  • Dítě se učí neideální pohybové návyky 
  • Mohou se objevit bolesti z přetížení
Zdroj: Soňa Barvenčíková (Fyzionožka.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).